ПОПОВИЋ САМАРЏИЋ: ВАKЦИНЕ ШТИТЕ ОД ТЕШКИХ ФОРМИ БОЛЕСТИ

У Црној Гори још није регистрован делта сој. Ипак он полако постаје доминантан у великом броју земаља па је Институт за јавно здравље појачао епидемиолошки надзор у општинама на приморју гдје борави већи број туриста, казала је др Милена Поповић Самарџић на конференцији за новинаре.
-Доступни подаци показују да је делта сој трансмисивнији од алфа соја за 40 до 60 одсто и да доводи до наглог пораста броја случајева. Иако је овај податак забрињавајући, охрабрује нас то што истраживања показују да су особе вакцинасане са обје дозе вакцине против KОВИД-19 значајно више заштићене него невакцинисани или дјелимично вакцинисани.
Вакцине штите од тешких форми болести и фаталних исхода у најваћем броју и код инфекција изазваних мутираним сојевима:
-У студији коју је радио Институт за јавно здравље Енглеске која је, поред Индије, јако погођена делта сојем вируса, утврђено је да је ризик од хоспитализације код комплетно вакцинисаних 94% мањи него код невакцинисаних. У закључку истог Института стоји да је вакцинација против KОВИД19 спријечила 7.2 милиона нових случајева инфекције и између 26.000 и 28.000 смртних случајева.
Ово је прави тренутак да још једном нагласимо да без сталног поштовања противепидемијских мјера и наставка позитивног тренда вакцинисања становништва, можемо очекивати значајан пораст новоинфицираних, повећан број хоспитализованих пацијената, а самим тим нажалост и преминулих.
-Позивам све грађане, а прије свега младе који тренутно у великој мјери “управљају пандемијом”, да се придржавају мјера и да се што прије вакцинишу како би заштитили и себе и своје најближе. Ово вријеме када имамо ниску стопу облијевања је идеално за вакцинацију јер је вјероватноћа заражавања између двије дозе је нижа. Неминовно је да ће делта сој доћи и у нашу земљу па вас молим да не чекате да број новоинфицираних порасте већ се пријавите за вакцинацију што прије. Већ небројено пута смо говорили о томе да морамо научити да живимо са овим вирусом. Чињеница да смо добили више слободе и да смо се у великој мјери вратили уобичајеном стилу живота, од нас захтијева више одговорности уколико желимо да се тај тренд настави.
Институт за јавно здравље се прије мјесец директно обратио привредницима и угоститељима како би их замолили да подстакну своје запослене да се вакцинишу што прије. Организовани су мобилни тимови за вакцинацију који ће вакцинисати заинтересоване грађане у њиховим домовима, а привредна друштва у њиховим фирмама.
-Радује нас то што смо наишли на добар одзив. Јуче су, рецимо, мобилни тимови Дома здравља Подгорица вакцинисали око 60 запослених компаније Луштица Баy у њиховим просторијама. Сљедеће недеље ће бити организована вакцинација запослених на аеродромима и у великим трговинским ланцима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here