Попис пчелара и пчелињака у оквиру израде Атласа медоносног биља са катастром пчелињака

Илустрација (фото: pixabay.com)

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде позива све пчеларе да учествују у попису пчелара и пчелињака у оквиру пројекта израде Атласa медоносног биља са катастром пчелињака, саопштено је из овог ресора.

Попис пчелара са циљем израде катастра спроводи се од маја ове године, подсјећају из Министарства. Ова активност је дио пројекта „Израда атласа медоносних биљака са катастаром пчелињака“, који у оквиру МИДАС 2 пројекта спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, у сарадњи са Савезом пчеларских организација Црне Горе.

Пописивачи ће контактирати и обићи регистроване пчеларе на територији Црне Горе и прикупити податке неопходне за израду катастра пчелињака, који са атласом медоносних биљака чини неопходан услов за одржив економски развој пчеларства, заснован на одрживом газдовању пчеларством и планском коришћењу природних ресурса.

Циљ је стварање предуслова за што оптималније коришћење ресурса пчеларске паше и значајно повећање пчеларске производње у Црној Гори.

Из Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде апелују на пчеларе да сарађују са пописивачима и да им пруже прецизне и тачне податке који ће бити од користи цијелој заједници пчелара у Црној Гори.

Предсједници локалних пчеларских организација ће благовремено информисати чланове локалних организација о почетку у појединој општини.

Власник свих података катастра биће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, користиће их са дужном пажњом и искључиво у наведене сврхе: економски развој пчеларства заснован на одрживом газдовању пчеларством, планском коришћењу природних ресурса пчеларске паше и повећању пчеларске производње као и за примјену Правилника о ближој садржини, начину утврђивања и вођења катастра пчелиње паше и пчеларског пашног реда.

Имплементација пројекта „Израда атласа медоносних биљака са катастаром пчелињака“ је заједнички подухват Шумарског факултета Универзитета у Београду, Департмана за биологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и компанија MapSoft д.о.о. Београд и Project Advisory Group д.о.о. Подгорица.

Временски рок за реализацију пројекта је новембар 2020. – мај 2023. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here