Попис одгођен за 3. децембар

Попис становништва, домаћинстава и станова, који је требало да почне сутра, 30. новембра, одгођен је за 3. децембар, саопштио је предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић на ванредној конференцији и поручио да неће бити даљег одлагања потписа.

Како је казао, постоје тренуци, одлуке и поступци кроз које друштво сазријева.

– То је доказ да сазријева нова политичка свијест, изнад партије, вјере и нације. На почетку мандата смо управо дали приоритет овом процесу, жељељи смо да буде инклузиван, све партије и невладине организације су учествовале. Ово је јако битно за помирење Црне Горе и сам процес приступања Европској унији, истакао је Спајић.

Сви су, како је истакао, дали допринос и политичке партије и невладине организације.

-На крају је Парламент дао свој печат, са 64 гласа за. За мање од мјесец смо успјели да затворимо један захтјеван процес. Послата је јасна порука да су нам приоритет друштвени консензус и интерес грађана. Мислимо да је попис тачка која ће да покаже да смо квалитативно напредовали као друштво у посљедњих 10 или 20 година, казао је Спајић.

Навео је да је било пуно недоумица да ли је процес потребан, али да ће вријеме показати да је било битно да се крене у другачији приступ рјешевања проблема.

-Битно је да као друштво кренемо ка новом времену гдје ће доносиоци одлука бити далеко одговорнији, рекао је Спајић.

Предсједништво ДПС-а на вечерашњој сједници констатовало је да ново одлагање пописа представља најбољу потврду исправности става да још увијек нису испуњени сви услови за одржавање пописа становништа у Црној Гори.

– У том контексту, спремни смо да у новом року дамо пуни допринос како би се у потпуности испунили сви услови за одржавање пописа који ће почети 3. децембра, чиме би читав процес био инклузиван, транспарентан и који би гарантовао фер и поштене резултате, навели су у саопштењу.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here