ПОМОРСКИ САОБРАЋАЈ ИЗГУБИО СПОР ПРОТИВ БИВШИХ РАДНИКА

Основни суд у Херцег Новом пресудио је у корист 14 бивших радника Поморског саобраћаја, који су компанију тужили због неисплаћених прековремених сати, минулог рада, топлих оброка, регреса и слично.

Пресудом менаџмент компаније дужан је да у року од осам дана исплати заостале дугове у висини од преко 220 хиљада еура или ће бити покренута принудна наплата, објашњава за РТХН бивши радник Поморског саобраћаја Иван Вучиновић.

– Они имају право жалбе Вишем суду, што претпостављам да ће да искористе. Дугују нам преко 220 хиљада, то показује шта они нама годинама нису исплаћивали и због чега смо ми, у ствари, основали независни синдикат, али и зашто су нам понудили те спорне уговоре у којима је писала ставка да по претходном уговору они нама ништа нису дужни – наводи он.

Жалбени процес зависи од Вишег суда. Вучиновић очекује да ће то потрајати четири до пет мјесеци, након чега би требало да услиједи и исплата, јер, како наводи, судски вјештак је обављао процјену.

Вучиновић на Вишем суду има двије пресуде. Према једној потврђено је да је незаконито деградиран, док је пресуда о отказу враћена из техничких разлога, што ће потрајати још пар мјесеци.

Због отказа у посебном процесу компанију туже још четири бивша радника, а два за неисплаћена дуговања.

Независни синдикат Поморског саобраћаја више не постоји, јер су сви радници који су се прикључили добили отказе, подсјећа Вучиновић.

– Откако смо основали Синдикат преко 15 радника је добило отказе. Можда је пар њих остало, за кога они нису сазнали. Пар њих су тужили фирму, неки нису хтјели да улазе у те процесе, па су се договорили, али буквално за свакога за кога је сазнао да је био у Синдикату, добио је отказ. То све говори о понашању тог послодавца – истиче Вучиновић.

Потраживања радника за неисплаћене зараде по основу минулог рада, неисплаћених прековремених сати рада, затим накнаде штете за неискоришћене годишње одморе, као и по основу неисплаћиваног регреса за годишње одморе односе се на период од 2008. до 2017. године.

У компанији Поморски саобраћај пресуду коментаришу као неодрживу, произвољну и арбитражну.

Како наводе, пресуда је крајње импровизаторска, донесена на основу чињења са елементима казненог дјела од стране вјештака и поступајућег судије, те ће у том правцу и предузети наредне кораке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here