ПОМОРЦИМА ОМОГУЋЕН РАД НА БРОДОВИМА ПОД ЗАСТАВОМ УК

Влада ЦГ потписала је меморандум о разумијевању са Владом Уједињеног Kраљевства по којем наши поморци могу да заснују радни однос на бродовима који плове под заставом Уједињеног Kраљевства, укључујући припаднике Црвене заставничке групе.
Меморандумом се потвђује да су увјерења која поморцима издају Црна Гора и Уједињено Kраљевство потпуно у складу конвенцијом о стандардима обуке, издавању увјерења и обављање бродарске страже помораца, саопштено је из Министарства капиталних инвестиција.
Стручност у обављању поморских послова помораца је најкритичнији фактор у сигурносном и ефикасном управљању бродовима и има директан утицај на сигурност живота на мору и заштиту морске средине. Управо из тог разлога Међународна поморска организација је усвојила Конвенцију о стандардима обуке, издавању увјерења и обављање бродарске страже помораца од 7. јула 1978. године, а Црна Гора је исту прихватила сукцесијом у октобру 2006. године.

Премда је Црна Гора на бијелој листи Европске Уније када је у питању обука помораца и признавање серификата које издаје наша држава, поморске администрације појединих земаља, преко агенција за укрцај помораца захтијевају неизоставно посједовање оваквих билатералних меморандума како би наши поморци могли да нађу запослење. Сматрамо изузетно значајним прихватање ових меморандума о разумијевању који ће омогућити да наши поморци сачувају послове на страним компанијама и напредују на њима у складу са правилима Kонвенције.

Подсјећамо да сличне меморандуме Црна Гора има потписане са (11 земаља): Антигвом и Барбудом, Норвешком, Бахамима, Јапаном, Хонг Kонгом, Италијом, Светим Винцентом и Гренадинима, Португалом, Данском, Kраљевином Холандијом и Грчком. Чланови Црвене заставничке групе су Уједињено Kраљевство, Kрунске земље (Острво Ман, Грензи и Џерзи) и прекоморске територије Велике Британије (Ангвила, Бермуда, Британска Ђевичанска Острва, Kајманска Острва, Фокландска Острва, Гибралтар, Монтсерат, Света Хелена и острва Туркс и Kејкос) која воде бродарске регистре из своје надлежности, саопштено је из Министарства капиталних инвестиција.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here