Помоћ Општине у лијечењу неплодности

Општина Херцег Нови усвојила је правилник о једнократној помоћи за лијечење неплодности поступцима медицински потпомогнуте оплодње. Помоћ по овом правилнику, који је ступио на снагу, могу да остваре суграђани са пребивалиштем у Херцег Новом, брачни или ванбрачни парови.

Према ријечима потпредсједнице Општине Весна Самарџић ово је један вид помоћи локалне управе свим паровима који желе да се остваре као родитељи.

-Максималан износ помоћи је 1 500 еура, а износ ће зависити од цијене поступка. Захтјеви се могу поднијети на Грађанском бироу, а  надлежан је Секретаријат за локалну самоуправу. Приликом пријаве потребно је доставити: лична документа, медицинску документацију везану за сам поступак, отпусну листу и овјерен рачун клинике на којој је извршен поступак вантјелесне оплодње, објаснила је Самарџић.

У Општини су отворени за  сваки вид консултација, пружања информација суграђанима.

– Имамо контакте са Министарством здравља и фондацијом „И ја имам право да будем мама“ која нам је указала на проблеме и потребе. Изражавам велико задовољство због овог потеза Општине ХН и наша врата отворена су за све парове који имају проблеме и имају жељу да се остваре као родитељи неким од поступака медицински потпомогнуте оплодње, казала је Самарџић.

Годишњи буџет  је 20.000, а наредни ће, по ријечима Самарџић, бити креиран у зависности од интересовања парова за овај поступак.  

-Правилником је направљена скала од три различита износа једнократне помоћи 800, 1000 и 1500, а све зависи од цијене самог поступка. У ЦГ поступци коштају испод 2 000, а у иностранству  преко 6.000, 7.000 еура. Смартамо да ће у ЦГ сви који желе да обаве поступке то радити у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању јер тај дио покрива Фонд здравства. Вјерујем да ће нам се обраћати парови који то раде у иностранству, казала је Самарџић.  

Усвајањем правилника Општина Херцег Нови направила још један искорак у пружању помоћи грађанима али и у смањењу „бијеле куге“.

Подсјећамо, Општина Херцег Нови је једна од 17 у којој је забиљежен негативан природни прираштај.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here