Помажући другима оплемењујемо и сами себе

У оквиру пројекта “Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током KОВИД-19 и будућих катастрофа”, НВО Маре Маре из Херцег Новог у партнерству са Црвеним крстом Херцег Нови од октобра прошле године спроводи микро пројекат “Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Новог кроз едукативне радионице”.

Како је саопштено из ове НВО, у радионицама учествују старије особе и лица са инвалидитетом, који су и иначе корисници услуга Црвеног крста. Оне кроз радну активност – кување џемова од различитог воћа, дружење и размјену искустава стичу социјалне вјештине које ће им помоћи да унаприједе њихов квалитет живота, али и да се укључе у различите сегменте живота.

У раду несебично помаже и шест волонтера Црвеног крста. Њихов рад пружа прилику да директно утичу на побољшање живота оних који су у невољи. Помоћ коју пружају може имати велики утицај на људе који се суочавају с природним катастрофама, конфликтима, сиромаштвом или другим тешким ситуацијама.

Међу најмлађим волонтерима у херцегновском Црвеном крсту је седамнаестогодишња Миа Вуковић, која већ осам година несебично помаже другима руководећи се мишљу норвешког књижевника Арне Гарборга да “тиме што доброту ширимо око себе истовремено је учвршћујемо и у себи самима”.

Инспирацију за рад у Црвеном крсту добила је од друга који се тада спремао за такмичење из Прве помоћи. Каже да јој је “осмјех корисника када им помогне, њихова захвалност, највећа сатисфакција”. Истиче да волонтерски рад није лак јер понекада одузима доста времена, јер то подразумијева теренски рад, дијељење помоћи, организовање предавања, али помаже и да се осјећа корисно и испуњено.

Кроз допринос заједници, волонтери имају прилику да помогну онима којима је то најпотребније, што може позитивно утицати на њихово самопоуздање и срећу, јер раде оно што воле.

– Планирам да волонтирам цијели живот или бар док сам у могућности. Свакако позивам све људе, не само моје вршњаке, да волонтирају јер је то једна од најљепших ствари које човјек може да ради – увјерена је Миа, будућа медицинска сестра која ће и кроз њен професионални позив наставити да помаже људима.

Волонтирање у Црвеном крсту има бројне предности и може бити испуњавајуће искуство које има позитиван утицај на волонтере и људе којима помажу, као што је случај са учесницима радионица који у оквиру пројекта кувају џемове које ће подијелити онима којима је таква помоћ потребна.

Пројекат “Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Нови кроз едукативне радионице” који је подржан у оквиру пројекта “Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током KОВИД-19 и будућих катастрофа” имплементира се уз финансијску подршку Европске Уније, Аустријске развојне агенције (АДА) и Аустријског Црвеног крста.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here