Полиција уводи нове процедуре поступања у случају дојава о бомбама у школама

Фото: Илустрација

Управа полиције Црне Горе планира да успостави нове процедуре поступања у складу са међународним стандардима у случају дојава о бомбама. То ће, како су појаснили за портал roditelji.me, подразумијевати активније учешће управа школа, са којима ће заједнички дјеловати у циљу смањења евентуалних безбједносних ризика.

Због дојава о бомбама, за које је утврђено да су биле лажне, настава у више основних и средњих школа из Херцег Новог, Котора и Тивта, прекидана је у посљедњих двадесетак дана више пута и организована онлајн. За херцегновске основце је јуче, након прегледа просторија, ипак организована настава у школи, док средњошколци из СМШ “Иван Горан Ковачић” од средине фебруара имају онлајн часове.

Како су казали из Управе полиције, до сада су идентификована два седамнаестогодишњака који су осумњичени за слање пријетећих порука школама у Котору и Тивту.

-Поводом посљедних догађаја који су иницирани слањем спорног маил садржаја који се односио на наводно постављење експлозивне направа, у образовним установама на територији Херцег Новог, Котора и Тивта, службеници Управе полиције у сарадњи са међународним партнерима предузимају све мјере и радње у циљу идентификације лица или више њих која су упутила поруке са узнемирујућим и пријетећим садржајем. Морамо нагласити да се у значајном броју случајева за слање наведених мејл порука користе платформе које обезбјеђују анонимизацију корисника како би се замијенили идентификацијски подаци корисника и самим тим заштитила њихова приватност, навели су из Управе полиције.

Како су додали, због безбједносних разлога и с обзиром на осјетљиву природу тактичких метода и техника које се користе у раду, нису у могућности да пруже детаљне информације које би подстакле непожељне активности у наредном периоду.

-Надлежни државни тужиоци поменуте догађаје су квалификовали као кривично дјело лажно пријављивање и кривично дјело изазивање панике и нереда, за које су казне прописане Кривичним закоником Црне Горе. У овом тренутку оно што је свакако најбитније јесте првенствено безједност како дјеце, тако и запослених у свим просвјетним установама у Црној Гори, истичу из Управе полиције.

Подсјетили су да је утврђено да се у конкретним случајевима ради о лажним дојавама и све даље активности службеника Управе полиције Црне Горе усмјерене су ка идентификацији лица које су упутили садржаје спорних маилова.

-Рјешавање оваквих и сличних случајева захтијева сложене анализе и провјере, које даље захтијевају одређени временски период, због саме комплексности начина извршења кривичног дјела, односно чињенице да је дјело извршено коришћењем информационих технологија, које су у овом моменту напредовале до тих размјера да је од стране појединца, уз посједовање готово основних вјештина и знања, лако могуће прикрити трагове и самим тим продужити ток вођења саме истраге. Досадашња пракса показала је да, разлози слања лажних дојава о бомбама могу бити различити. Из до сада ријешених случајева може се закључити да се у овим предметима ради о малољетним лицима, а разлози су различити и односе се на избјегавање одређених тестирања, односно провјере знања у образовним установама, а неријетко и из забаве, нагласили су из Управе полиције.

Додају да Црна Гора није изолован случај када се говори о слању пријетећих порука, већ су слични догађаји евидентирани и у земљама у окружењу.

-Управа полиције, као један од носилаца система безбједности, водећи се принципима личне и имовинске сигурности грађана, планира да у наредном периоду кроз имплементацију превентивних механизама успостави и додатне процедуре поступања у складу са међународним стандардима. У оквиру тих процедура ће се кроз активно учешће управа образовних установа, дјеловати у циљу смањења евентуалних безбједносних ризика, са крајњим циљем да се спријечи неодговорно понашање појединаца и умањење штетних посљедица, истичу из УП.

Из Управе полиције указали су и да је веома важна обавеза родитеља да повећају надзор и контролу своје дјеце у односу на њихово поступање у сајбер простору.

-Имајући у виду друштвени значај и негативне посљедице, мишљења смо да наведене ситуације захтијевају инклузију и учешће свих механизама друштва, у првом реду органа за спровођење закона као надлежних за откривање и расвјетљавање кривичних дјела и идентификацију њихових учинилаца, али и родитеља, невладиних и других организација које могу пружити веома значајан допринос нарочито у сегменту превентивног дјеловања, закључилии су из Управе полиције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here