ПОКРЕНИ СЕ ЗА ЗДРАВИЈИ ЖИВОТ

У Црној Гори се, према посљедњим доступним подацима Института за јавно здравље Црне Горе, евидентира само 13% одраслих особа које практикују физичку активност више од три пута недјељно, од чега 8,6% њих физичку активност практикује свакодневно, саопштено је поводом Међународног дана физичке активности, који се ове године, обиљежава се под слоганом „Покрени се за здравији живот“.
Физичка активност један је од најважнијих аспеката здравих животних стилова у свакој животној доби. Редовна, свакодневна, физичка активност повезана је са бројним здравственим користима и смањује ризик од настанка водећих хроничних незаразних болести као што су болести срца, мождани удар, шећерна болест и поједине врста карцинома. Такође, побољшава кардиореспираторну форму, снагу костију и мишића, развија координацију и контролу кретања, помаже у постизању и одржавању оптималне тјелесне тежине, побољшава ментално здравље и доприноси јачању имунитета што унапређује квалитет живота у цјелини.
Редовна физичка активност је уско повезана са здравим начином исхране првенствено са избалансираним уносом воде, поврћа и воћа, протеина и угљених хидрата, према препорукама нутрициониста, као и са неконзумирањем цигарета, алкохола и дрога. Истраживање Института за јавно здравље Црне Горе о преваленцији гојазности код дјеце узраста седам година, показало је да су гојазни сваки пети дјечак и свака десета дјевојчица а најдоминантнији узрок је окружење које подржава прекомјеран унос хране и непрактиковање физичке активности. Истраживање је показало и да број проведених сати пред екранима значајно расте током викенда у поређењу са радним данима.
Било каква физичка активност је боља него никаква, али више кретања доноси и више здравствених користи. Практиковање физичке активности и мање сједења је свима од користи а препоруке се односе и на труднице, породиље, особе са инвалидитетом и особе које живе са неким хроничним болестима.
Такође, овогодишњи слоган „Покрени се до здравијег живота“ може да се посматра и у контексту епидемије ЦОВИД-19, која је индиректно ограничила физичку активност људи свих узраста. Несумњиво је да је ЦОВИД-19 епидемија изазвала смањење практиковања физичке активности, повећање гојаности и довела до поремећаја квалитета сна, нарочито дјеце и адолесцената. Зато је потребно да се покренемо и да будемо физички активнији јер на тај начин унапређујемо имунитет и цјелокупно наше здравље, саопштено је из Института.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here