Поклон ваучери и пакетићи за дјецу са потешкоћама и сметњама у развоју

Представници Општине и Туристичке организације Херцег Нови посјетили су данас кориснике Дневног центра за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју и уручили им поклоне. Пакетиће и ваучере у износу од 50 еура, добила је и група дјеце у Дјечјем дому “Младост”, као и из три невладине организације у нашем граду.

Штићеницима Дневног центра у Суторини поклон пакетиће и новчане ваучере уручили су представници локалног парламента и Туристичке организације, пожељевши њима и члановима њихових породица срећну Нову годину и још много радосних тренутака и осмјеха.

Туристичка организација Херцег Нови је жељела да задовољство због успјешно завршене пословне године подијели управо са дјецом у Дневном центру, казала је директорица Миља Виторовић, и додала да су њене колеге обишле и малишане у другим организацијама и установама. 

-Подијељена су 93 ваучера. Обишли смо и одјељење у Дјечјем дому “Младост” Бијела, затим три невладине организације: „Зрак сунца“, „Сунчев зрак“ и „Нова шанса у Новом“, гдје су такође колеге подијелиле ваучере у вриједности од 50 еура. Сматрали смо да ће на тај начин родитељи и старатељи најбоље знати шта дјеци треба. Можда су то играчке или нека средства и помагала која њима требају за бољи и лакши рад, објаснила је Виторовић.

Подсјетивши на зеједнички пројекат ЕСИ којим је Дневни центар добио ново возило са 17 сједишта, као и двије сертификоване обуке, предсједник Скупштине општине Иван Отовић, поручио да ће увијек бити ту за ову установу.

-Након организације тих обука унапређен је рад самог Дневног центра и запослених у њему, а укупна вриједност пројекта је била скоро 80 000 еура. Драго  ми је што сам данас поново у Дневном центру, у објекту који је, захваљујући сарадњи Општине Херцег Нови и страних донатора, једно репрезентативно здање, јер ми морамо водити рачуна о нашим суграђанима који су његови корисници. Знамо да је ово озбиљан изазов у којем ми морамо да помогнемо родитељима, а и самој дјеци, да се овдје осјећају пријатно, да имају на располагању све неопходне сервисе и услуге и да им се омогући провођење квалитетнога времена. Општина Херцег Нови ће бити увијек ту за Дневни центар и вјерујем да ћемо и у будућности имати успјешну сарадњу, поручио је Отовић.

И секретарка за локалну самоуправу Весна Самадрџић је истакла да у Секретаријату у континуитету воде бригу о Дневном центру, дјеци и младима са сметњама у развоју, подсјетивши на недавно остварене значајне помаке.

-Ми смо доста тога урадили и у претходном периоду када је ријеч о измјенама Закона о социјалној и дјечјој заштити којим је, захваљујући нашем инсистирању, усвојено неколико амандмана у Скупштини ЦГ. Успјели смо да ослободимо све родитеље ове дјеце плаћања партиципације за коришћење услуга Дневног центра, као и да обезбједимо да држава суфинансира све дневне центре у свим општинама, а не само у оним најсиромашнијим, како је било раније. Такође, прошлог мјесеца смо, заједно са директорицом Дневног центра, присуствовали састанку у Подгорици са представницима свих директора дневних центара и са ресорним државним секретаром. Разговарано је о финансирању, јер је до сада држава суфинансирала износ од 150 еура по дјетету, који је заиста недовољан, посебно имајући у виду  поскупљења и инфлацију у овој години. На наше инсистирање, уз подршку Заједнице општина и омбудсмана, успјели смо да се износ са 150 подигне на 250 еура мјесечно, што ће нам много значити, што је велики искорак и задовољна сам разумијевањем министарства са те стране, поручила је Самарџић.

Она је подсјетила да је у плану и отварање сервиса “27 плус”. Херцег Нови ће бити трећа општина у Црној Гори која ће имати сервис за кориснике старије од 26 година, истакла је Самарџић, и додала да би он требало да буде отворен идуће године.

-У капитални државни буџет је уврштен износ довољан за доградњу овог објекта и за санацију старе школе у Суторини. Завршен је главни пројекат, као и ревизија, и очекујемо да ових дана Управа за капиталне пројекте распише тендер за избор извођача радова. Доградњом 130 квадрата створиће се просторне могућности које су предуслов отварања сервиса “27 плус”, и морам рећи да ћемо бити трећа општина у држави која ће имати тај сервис. Рачунам да ће пет – шест мјесеци бити довољно за градњу, након чега слиједи добијање лиценце, како би током следеће године имали нови сервис, најавила је Самарџић, и додала да у међувремену, у сарадњи са НВО “Нова шанса у Новом” планирају и пилот пројекат, уколико то дозволе законске могућности. 

Представнике Општине, Туристичке организације и Центра за социјални рад Херцег Нови поздравила је директорица центра Драгица Косић, захваливши што су дјеци уљепшали дан и предстојеће празнике, као и на досадашњој подршци и сарадњи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here