Појачане активности и мјере за спрјечавање епидемије малих богиња

Институт за јавно здравље Црне Горе

Због неповољне епидемиолошке ситуације и појаве малих богиња у Србији, Албанији,
као и Босни и Херцеговини и Румунији, земљама које су прогласиле епидемију, Институт за јавно здравље Црне Горе жели да скрене пажњу на озбиљан ризик од импортације малих богиња и потенцијалне епидемије у нашој земљи.

Према подацима Свјетске здравствене организације (WHО), прошле године забиљежен је „узнемирујући“ пораст случајева малих богиња у Европи, са више од 60 пута већим бројем обољелих него годину раније.

Овом је заразном болешћу у 2023. на подручју Европе заражено више од 58.000 особа, док је годину раније на истом подручју од малих богиња обољело мање од хиљаду особа, њих 941.

Подаци ИЈЗЦГ указују да су обухвати вакцином против малих богиња, заушки и рубеoле на незадовољавајућем нивоу, тачније испод потребних 95%. Поред тога, с тренутним обухватом од 79,2% предшколске дјеце која су примила ММР вакцину, међу којим најмлађе генерације имају обухват који је нижи од 50%, стање постаје алармантно и ствара повољно окружење за ширење вируса, што носи озбиљан ризик од појаве епидемије.

– Мале богиње су изузетно заразна болест која се испољава осипом, кашљем, цурењем из носа, иритацијом очију и високом тјелесном температуром. Оно што прати мале богиње представља највећу опасност, а то су компликације, прије свега тешке упале плућа, затим упале уха, али и најтеже компликације које могу да се јаве у виду упале мозга – енцефалитиса- наводи се у саопштењу Института за јавно здравље Црне Горе.

Компликације чине да се на око хиљаду обољеле дјеце, биљежи у просјеку један смртни случај у развијеним државама док је у неразвијенијим државама ова стопа вишеструко већа и од сто обољелих смрт ће се регистровати код 3-5 особа. У највећем ризику од компликација и смрти су дјеца млађа од двије године, труднице и особе с ослабљеним имунолошким системом.

Вакцинација је најдјелотворнији и најбезбједнији начин индивидуалне и колективне заштите против малих богиња, али и других заразних болести. Вакцинација се спроводи у двије дозе, прва доза се даје дјеци са навршених 12 мјесеци старости, а друга доза приликом поласка у основну школу.

У протеклом периоду, спроведене су бројне активности како би се информисала јавност, повећала доступност вакцина и подржао систем рутинске имунизације. Реализоване су активности попут организовања вакцинације викендима без претходног заказивања, слања СМС порука путем којих се родитељи обавјештавају о вакцинацији, дијељење флајера у школама, вртићима и домовима здравља, реализација промотивних спотова, пружање подршке путем Call центра и супротстављање дезинформацијама на друштвеним мрежама.

– Институт је појачао надзор над случајевима малих богиња и предузеће додатне мјере како би се повећали вакцинални обухвати. Апелујемо на родитеље да провјере вакциналне картоне дјеце, одазову се редовним и пропуштеним вакцинацијама, те да активно учествују у напорима заштите најосјетљивије популације. Очекујемо подршку грађана у заједничком напору очувања здравља наше дјеце и заједнице од потенцијалних епидемија малих богиња и других заразних болести – наводи се у саопштењу Института за јавно здравље Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here