Подршка Игору Рмандићу из Међународне конфедерације синдиката

Игор Рмандић, предсједник Независног синдиката полиције

Међународна конфедерација синдиката (МКС) је упутила допис подршке Независном синдикату полиције Црне Горе и предсједнику Игору Рмандићу, на адресу Владе, МУП-а и Управе полиције, којим изражава најдубљу забринутост због антисиндикалне дискриминације и подсјећа на неопходност поштовања конвенција које штите синдикална права и слободе, које је Црна Горе ратификовала, уједно позивајући на поштовање међународног и домаћег законодавства и апелујући на укључивање у конструктиван дијалог са синдикатом.

У директном обраћању премијеру у техничком мандату Дритану Абазовићу скрећу пажњу на дискриминацију и одмазду према Рмандићу због његових синдикалних активности

– У име Међународне конфедерације синдиката (МКС) која представља преко 200 милиона радника у 168 земаља и територија са 332 националне подружнице, укључујући и Црну Гору, обраћамо Вам се због антисиндикалне дискриминације, притисака и застрашивања усмјерених према Независном синдикату полиције Црне Горе (НСПЦГ) који трају већ дуже вријеме.

Недавно је, према информацијама које смо добили од наше подружнице, Уније слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ), предсједник НСПЦГ Игор Рмандић добио премјештај на друго радно мјесто, 250 км удаљено од мјеста гдје је савјесно, одговорно и професионално обављао своју службу 27 година. Ово рјешење о прераспореду не садржи никакво појашњење за прелазак са Општине Херцег Нови у Општину Бијело Поље – наводе у писму Абазовићу.

Из МКС-а подсјећају да је Игор Рмандић предсједник Синдиката полиције, чланице УССЦГ-а, регистрованог у складу са законом 20. септембра 2022. године. У том својству води синдикалне акције за заштиту права и промоцију интереса припадника полиције.

Како наводе, није први пут да добијају информације о дискриминаторним радњама према синдикату и његовим представницима.

–  Комитет МОР-а за слободу удруживања указао је да је заштита синдикалних представника од штетног прераспореда пожељна како би се омогућило да своје синдикалне дужности обављају у пуној независности и како би се остварио темељни принцип да радничке организације имају право да бирају своје представнике у пуној слободи.

У потпуности подржавамо наше подружнице и све синдикате који се боре за основна права и слободе садржане у Конвенцијама МОР-а 87 (Слобода удруживања и заштита права на организовање) и 98 (Право на организовање и колективно преговарање) које је Црна Гора ратификовала, као и у Европској социјалној повељи и правној тековини ЕУ, које се Црна Гора, као земља кандидат за чланство у ЕУ, обавезала да ће имплементирати – наводе из МСК-а.

Црна Гора је ратификовала све кључне конвенције Међународне организације рада и као кандидат за пуноправно чланство у Европској унији усклађује своје законодавство са законодавством Европске уније, које његује слободу синдикалног организовања и социјалног дијалога. Закон о раду Црне Горе предвиђа и заштиту овлашћеног представника синдиката од дискриминације и узнемиравања због синдикалног дјеловања и активизма. Црна Гора је ратификовала и Конвенцију МОР-а бр. 135 о заштити представника радника .

Позивају Абазовића да се побрине да држава поштује међународно и домаће законодавство, да предузмет све неопходне кораке да одмах заустави било какве непријатељске радње према НСПЦГ-у и дискриминацију против њених челника које предузима Управа полиције Црне Горе, али и да се укључи у конструктиван дијалог и консултације са синдикатом у вези са условима рада његових чланова укључујући било које премјештаје који утичу на синдикалне представнике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here