Подигнут ниво сигурности хидротехничке инфраструктуре

У херцегновском Водоводу, активно раде на уређењу и заштити објеката критичне инфраструктуре као што су резервоари за воду и пумпне станице. Премда  се и у претходном периоду улагало у њихову заштиту, већина резервоара је била запуштена и неограђена или са дјелимично функционалном оградом, информишу из херцегновског Водовода.

Терен унутар ограде Филтерске станице од око 7 000 m², који је био зарастао у дивљу вегетацију је рашчишћен па су сада видљиви и стари базене за воду. Већина хидротехничких објеката који су у функцији водоснабдијевања су уређена, а ускоро ће  и на преосталим резервоарима бити завршени грађевиско-молерски радови, увођење расвјете и постављање заштитних ограда.

У изради су планови техничке заштите хидротехничких објеката на основу којих ће се инсталирати техничка опрема за коју је потребно издвојити значајна финансијска средства, што ће бити једно од приоритетних улагања с обзиром на важност безбједности објеката из којих се дистрибуира вода за пиће.

Обезбјеђење објеката хидротехничке инфраструктуре је ријешено  примјеном најновијих технологија контроле приступа.

-Прво смо водоводно предузеће у Црној Гори које је увело   коришћење „паметних“ катанаца, произвођача из Финске, компаније ILOQ. То је бренд који је специјализован за развој и производњу иновативних електронских система закључавања. Оно што издваја и ILOQ је њихова технологија сопственог напајања без батерија и каблова, што је јединствено на тржишту. Ова технологија омогућава да браве добијају енергију из саме кључне картице или телефона приликом откључавања.  Користећи принцип комуникацију блиског поља (НФЦ) за обезбедјивање мобилног приступа и безбједне додијеле приступа преко облака (cloud окружење), ILOQ је произвео прву браву која се напаја енергијом за откључавање са паметног телефона, који сад служи и као извор напајања и као кључ. Елиминисање потребе за физичким кључевима олакшава рад  нашим запосленима, јер више нема бриге о губљењу или замијени кључева. Ови системи омогућавају даљинско управљање приступом путем паметних телефона или других уређаја, што је посебно корисно за додјељивање привременог приступа сервисним радницима и слично. Такође, омогућавају праћење активности приступа, пружајући руководиоцима сектора увид у то ко је приступио одређеном простору и у које вријеме пружајући нам тако потпуну контролу над објектом.

Електронски системи закључавања су модерна решења која пружају висок ниво сигурности и прецизну контролу приступа просторима и објектима. Ова технологија онемогућује неовлашћен приступ и пружа већи степен заштите од провала.  Овим наше Друштво успоставља потпуну контролу на приступу резервоарима у реалном времену а у следећем периоду, сходно нашим финансијским могућностима ће сви објекти бити покривени и видео надзором и под физичко-техничком заштитом.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here