Почињу „Антићеви дани” у Херцег Новом

Манифестација „Антићеви дани“ први пут биће одржана у Херцег Новом у сарадњи ЈУК Херцег Фест и културног центра Новог Сада, који већ 16 година организује ову манифестацију, чији је циљ представљање живота и дјела нашег великог пјесника Мирослава Мике Антића.

Тродневна манифестација почеће отварањем изложбе „Гарави сокак“, сутра (понедељак 2. октобар) у Кући нобеловца Ива Андрића, најављује уредница књижевног програма у ЈУК Херцег фесту Дијана Кривокапић.

Дијана Кривокапић, уредница књижевних програма у ЈУК Херцег фест

– Овогодишњи „Антићеви дани” инспирисани су његовом збирком поезије „Гарави сокак” у којој је он на јединствен начин писао о ромској култури, њиховом односу према животу, природи, људима. Изложба ће бити отворена до 10. октобра, а у наставку исте вечери, пошто је 2. октобар и дан за централну манифестацију, публика ће моћи да погледа поетско-документарни филм „Блуз гаравих сокака”, који је инспирисан истом збирком поезије – наводи она.

Другог дана ове манифестације на програму је књижевно вече Благоја Баковића добитиника награде „Мирослав Антић“ 2023. за књигу песама „Није то моја вода“.

– Баковић ће представити своју поезију, поново у Кући нобеловца Ива Андрића, у уторак, 3. Октобра у 19 сати. Поред тога, организујем и пратећи програм, у Његошевој школи, у сриједу, 4. октобра. Предавање под називом „Његошеви поглед с Ловћења” одржаће Срђан Граовац. Тема је веома интересантна, а интересантно је и обједињавање Његошеве школе са тим предавањем, јер нам је била жеља да то уприличимо управо у школи у коју је Његош ишао у Херцег Новом – казала је Кривокапић.

Предавање Срђана Граовца биће снимљено, додаје Кривокапић, па ће публика моћи да га погледа и на You-tube каналу Културнoг центра Новог Сада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here