Почиње прво истраживање о микронутријентима у Црној Гори

Institute for Public Health, with the support of UNICEF and the EU, launched the first micronutrient survey in Montenegro, in Podgorica, 19 September 2022, Photo credit: D.Papić

Иако су хроничне незаразне и болести везане за исхрану водећи узрок оболијевања и један од главних узрока морталитета у Црној Гори, подаци о стању ухрањености становништва врло су оскудни. Истраживање о микронутријентима помоћи ће да се боље разумије здравствени и нутритивни статус жена, дјеце и трудница. То је данас саопштено из Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ) поводом покретања истраживања.

Министар здравља, Драгослав Шћекић казао је да ће се захваљујући овим истраживањем добити поуздани подаци о тренутном стању у вези с микронутријентима и ухрањеношћу код неколико циљних група које живе у Црној Гори, као и подаци о метаболичком синдрому код жена репродуктивне доби.

-Резултати које добијемо помоћи ће нам да боље разумијемо здравствени и нутритивни статус становништва, учесталост и озбиљност недостатака микронутријената, као и болести које су повезане с исхраном и самим тим обезбиједимо полазну основу у односу на коју ће се мјерити будући напредак националног програма исхране. Такође, генерисаће се подаци, који ће омогућити да ми као доносиоци одлука на највишем нивоу, у сарадњи са стручњацима из Института за јавно здравље, на научно утемељен начин, осмислимо будуће стратегије и начине дјеловања у циљу унапређења исхране и здравља цјелокупне популације“, истакао је министар Шћекић.

Он је нагласио да је посебно важно и подизање свијести опште популације о значају правилне и уравнотежене исхране за очување здравља и побољшање квалитета живота, чему ће, како је казао, у значајној мјери допринијети управо директна комуникација с грађанима који су истраживањем обухваћени.

Директор Института др Игор Галић је рекао да ће овим истраживањем доћи ће се до важних података везаних за  унос  микронутријената (витамина и минерала) и исхрану код жена репродуктивне доби, трудница и дјеце као и података о метаболичком синдрому код жена репродуктивне доби на репрезентативном узорку становништва у Црној Гори. 

-Добијени подаци ће омогућити да се на  темељу научних доказа, у сарадњи с доносиоцима одлука и партнерима осмисле нове стратегије и начини дјеловања у циљу унапређења исхране и здравља код група становништва које су предмет истраживања као и цјелокупне популације.”

 Он је нагласио да обзиром да су унпаријеђење исхране и здравља становнишва циљеви на чијем постизању морамо  сви заједно  да радимо, Институт за јавно здравље моли домаћинства у Црној Гори да се одазову у што већем броју. 

Давањем сагласности  за учествовање у  истраживању анкетарима  МОНСТАТ- а, који ће посјетити Ваше домаћинство  и детаљно објаснити методологију истраживања, допринијећете унапрјеђењу борбе против незаразних болести, а такође ћете бити у могућности да провјерите своје здравствено стање обзиром да ћете имати могућност да приступите Вашим лабораторијским налазима путем портала Е-здравље.   

УНИЦЕФ и ЕУ ће подржати Министарство здравља и ИЈЗЦГ да спроведу прву процјену микронутријената у земљи уз процјену преваленције метаболичког синдрома код жена.

Налази ће се користити за осмишљавање, спровођење и евалуацију интервенција за побољшање статуса микронутријената рањивих група и обезбјеђење бољег здравља свих грађана Црне Горе.

Позивам све грађане да учествују у овом истраживању. Подаци ће се користити за смањење броја дјеце и одраслих с недовољно витамина и минерала“, казао је шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер.

Истраживање о микронутријентима дио је програма подршке раном развоју, чији је циљ унапређење здравља и добробити дјеце и пружање подршке родитељима и старатељима. Овај трогодишњи програм

трајаће до јула 2023. године. Финансира га Европска унија, а спроводи УНИЦЕФ, у сарадњи с Министарством здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here