Ликовна колонија „Херцег – Нови – Сад“ спаја свијет и гради мостове културе

Завршном изложбом учесника, синоћ је у хотелу „Војводина“ окончана десета ликовна колонија „Херцег – Нови  – Сад“, која је у окупила 11 академских сликара из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Изложбу је отворио конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговоћ, захваливши учесницима ове и претходних колонија, свима који су је до сада подржавали, Привредној комори и Влади Војводине, као и новим власницима хотела „Војводина“ који су препознали њену културну и умјетничку вредност.

-Ова манифестација траје већ дужи низ година, доприноси квалитету културних садржаја самог града Херцег Новог, спаја свет, негује љубав не познајући границе, а највећу улогу у свему томе имају уметници – ви – ликовни ствараоци овога пута који сте гласноговорници времена у коме живимо, живите и стварате. Ви сте ти који сте допринели настајању значајних уметничких дела, нових видова сарадње, уметничких сусрета и дружења.

Деценија постојања ове колоније заслужује поштовање, казао је Роговић, истакавши да ће Република Србија увијек градити нове мостове културе.  

-„Свако уметничко дело дете је свога времена, а свака епоха креира уметност која је својствена и непоновљива“, рекао је Василиј Кандински. Како ова колонија и сарадња трају већ читаву деценију, што је добар показатељ да смо сви учесници свих ових година ове манифестације на правом путу, наш циљ и циљ свих културних и туристичких институција Републике Србије и града Херцег Новог је да наставимо ову традицију, и да сваке наредне године дамо култури уопште и самој манифестацији још већи значај и допринос. Ових десет година је заиста време које заслужује поштовање. Желео бих да истакнем да ће Република Србија увек градити нове мостове културе међу људима, институцијама и државама.

Поштовани уметници, имали сте прилику да вашим боравком у овом дивном заливу и још лепшем граду пробудите неке нове инспирације и да ваша дела допринесу лепоти наше културне баштине. Вама, ствараоцима уметности која је настала као резултат потребе човека да створи лепоту, да је доживи и у њој ужива, желим да заједно са нама уживате у овој вечери. Самим тиме и носите предивне успомене на овај период свога уметничког стварања у Херцег Новом, поручио је Роговић

Селектор и оснивач, али и учесник колоније, Гордана Авдић, казала је да су се кроз протеклу деценију трудили да је издигну на виши ниво и доведу што више умјетника, истакавши њен међународни карактер.

-Са четворо нових, кроз ову колонију је опрошло 86 уметника са простора екс Југославије, али и осталих земаља у окружењу – Пољске, Немачке, Мађарске, Румуније, Турске. Имала је значајан међународни карактер све ово време. У једном тренутку, пред корону, имали смо великих проблема, али захваљујући новом партнеру у овом пројекту наставили смо, и ове године славимо тај први јубилеј.

Један од учесника колоније, Ђуро Лубарда, који повремено живи и ствара у нашем граду, казао да му је част што је дио јубиларне колоније, и да оваква дешавања доприносе ренесанси  Херцег Новог. 

-Импресиониран сам бројем умјетника, оствареним контактима и нашим размишљанима о умјетности и њеној будућности. Лијепо је да се у времену једне цивилизацијске декаденције дешавају овакви догађаји. Херцег Нови је ове године заиста направио такав подухват који је мене, не само импресионирао, него на неки начин и охрабрио. Честитам организаторима, а посебно Херцег Новом који заиста постаје једна озбиљна ренесанса.

Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра Нови Сад који је, са Привредном комором Војводине, организатор колоније, истакла је важност сарадње културних и привредних посленика.

-Драго ми је што је наша колонија регионалног карактера свих десет година, да и ове године имамо уметнике из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, а надамо се да ће, када се ситтуација са ковидом поправи, бити из читавог региона и иностранства. Такође ми је велико задовољство што имамо уметнике различитих сензибилитета и израза, што ће њихове слике да красе хотел и што ћемо и ми да обогатимо фундус Културног центра њиховим делима. Захвалила бих господину Бећировићу што је препознао значај колоније која оволико траје, јер је јако важно да људи из привреде, туризма и угоститељства подржавају уметнике и да имамо ову интерсекторску сарадњу која у континуитету траје преко десет година, поручила је Марковић

Учеснике и посјетиоце изложбе је поздравио и директор хотела „Војводина“ и компаније „Енигма“ Владимир Бећировић, изразивши наду да ће ова колониха трајати на обострано задовољство.

На јубиларној десетодневној колонији „Херцег – Нови – Сад“ учествовали су:  Александра Лекић, Алена Гојак, Бојан Савић, Горан Радовановић,  Гордана Авдић, Ђуро Лубарда,  Оливера Попов, Раде Вујачић, Татјана Благојевић, Тијана Аћимовић и Шандор Шлајф.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here