ПОЧИЊЕ ПРИЈАВА ЗА ПРОВЈЕРУ ЛИЦЕНЦИ ЗА СПАСИОЦЕ НА ВОДИ

У оквиру припрема за овогодишњу туристичку сезону, Наставни центар за обуку спасилаца на води Црвеног крста Црне Горе организује курсеве за обуку, од 10. маја и провјере за овјеру лиценци за 2021. Годину, од 28. фебруара.

Провјере за овјеру лиценци планиране су 28. фебруара;  6, 13, 20. и 27. марта; 3, 10, 17. и 24. априла на базену »Драган Трифуновић« у Будви, док ће у Дому солидарности у Сутомору бити организоване 9., 16. и 30. маја, као и 13. и 27. Јуна.

Црвени крст Црне Горе, као пуноправни члан ИЛС- е (Међународне спасилачке федерације), има обавезу да усклађује наставни план и програм, као и критерујуме оцјењивања са међународним стандардима.

-Практични дио испита подразумијева: пливање 100 метара за 1,40 минута и мање спасилачким краулом; пливање 300 метара  за 4,30 минута и мање уз помоћ пераја; транспорт дављеника 25 метара, користећи 3 технике, послије ослобађања од хвата дављеника; пливање 400 метара за 9 минута и мање (200 метара прсно пливање и 200 метара краул); роњење на дах у дужину, минимум 25 метара и вађење потонулог дављеника (3 метра дубина) – 3 пута за  3 минута. Провјера укључује, поред знања и искуства из области пливачких способности, знање из теорије спасилаштва, као и знање у пружању прве помоћи и КПР-а (реанимација), појашњено је из Црвеног крста Црне Горе.

Прва обука нових спасилаца ће почети 10. маја, а за ову годину су планиране четири, док ће додатне провјере и курсеви бити организовани уколико се укаже потреба за тим. Све активности ће бити организоване уз поштовање актуелних епидемиолошких мјера.

Из Црвеног крста позивају кандидате да се благовремено пријаве за провјере и курсеве, како би на вријеме обезбиједили лиценцу спасиоца на води за ову годину и на тај начин дошли до запослења током туристиче сезоне.

Активности на обуци спасилаца на води, као дио програма припреме за дјеловање у ванредним ситуацијама, Црвени крст Црне Горе спроводи  у сарадњи са Јавним предузећем за управљање морским добром.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here