Почиње највећа смотра филма у Црној Гори, 35. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал

Фото: Канли кула 2021

Највећи фестивал филма у Црној Гори и један од најзначајнијих у региону, 35. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал, биће свечано отворен вечерас на Канли кули, у 20:00 часова. Фестивал ће отворити глумица Весна Пећанац, добитница награде за животно дјело. Такмичарска конкуренција почиње новим филмом Пјера Жалице, Празник рада, којем је ово први сусрет са публиком након свјетске премијере, а потом слиједи остварење Соње Тарокић, Зборница.

На отварању ће награда за животно дјело бити уручена и редитељу Желимиру Жилнику, у име екипе филма Празник рада на Канли кулу стижу: редитељ Пјер Жалица, глумци Јасна Жалица, Бранимир Поповић, Мухамед Хаџовић, Ведран Ђекић, Џенита Имамовић Омеровић, продуценти Русмир Ефендић, Аида Хусеновић и копродуцент Иван Ђуровић, а најављено је и присуство бројних званица из свијета филма који ће наредних дана бити гости Херцег Новог.

Фото: филм Празник рада

Пјер Жалица је један од најистакнутијих регионалних редитеља, који својим препознатљивим ауторским приступом провоцира дубоко емотивну полемику о прошлости и страховитим неправдама које и дан данас усмјеравају наше свакодневице. Соња Тарокић у микрокосмосу Зборнице одважно коментарише апсурд и све контрадикције које настају граници између наслијеђених и нових правила по којима наше окружење функционише, истиче селекторка такмичарског програма дугометражног играног филма, Јелена Мишељић.

ПРАЗНИК РАДА

Босна и Херцеговина, Хрватска, Сјеверна Македонија, Република Српска, Црна Гора, 2022, 113 мин.

Редитељ: Пјер Жалица

Улоге: Мухамед Хаџовић, Емир Хаџихафизбеговић, Адмир Гламочак, Борис Исаковић, Александар Сексан, Мирвад Курић, Јасна Жалица, Татјана Шојић, Џенита Имамовић Омеровић, Лабина Митевска, Ведран Ђекић, Бранка Катић, Ермин Браво, Бранимир Поповић, Аднан Горо

Након десет година у Њемачкој, Армин у глувој ноћи долази у Босну. Првомајски су празници, тек је ожењен, жели да изненади оца Фуду. Нема га кући. Комишија каже: ухапсише Фуду, ко зна зашто. У махали немир. Фудо да је злочинац?! Армин жели да дозна истину, а комшилук да прослави Празник рада.

ЗБОРНИЦА

Хрватска, 2021, 126 мин.

Редитељка: Соња Тарокић

Улоге: Марина Реџеповић, Стојан Матавуљ, Нивес Иванковић, Маја Посавец, Сандра Лончарић

Фото: филм Зборница

Суочена са рестрикцијама школског система и окружена обесхрабреним учитељима у основној школи, нова педагошкиња Анамарија, пуна ентузијазма, улази у борбу са проблематичним професором историје, несвјесна да управо тим путем полако постаје све сличнија колегама у зборници.

Јубиларно издање фестивала, који је манифестација од националног значаја, доноси од 22. до 28. августа више од 80 пројекција, у оквиру пет селекција и пратећих програма – дугометражни играни филмови на Канли кули, документарни у Кући Ива Андрића, студентски у амфитеатру испред палате Буровина, а на тврђави Форте Маре програм Мреже фестивала Јадранске регије и вантакмичарска селекција Кино Европа, са изузетком да ће Кански побједник, „Троугао туге“ Рубена Остлунда затворити фестивал 28. августа на Канли кули.

Фото: 35. ФФХН-МФФ

Комплетан програм овогодишњег издања, чији слоган гласи „Ми смо дјеца филма“, можете наћи на сајту www.filmfestival.me, као и на друштвеним мрежама Фестивала.

Покровитељи 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег-фест“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here