Почео „Фестивал вјетра“ са 40 различитих програма

Први “Фестивал вјетра” у оквиру  којег ће, током девет дана трајања, Тиват бити позорница бројних спортских, културних и едукативних дешавања, отворен је синоћ на градској Риви Пине наступом Дарка Рундека.

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић, истакао је да ће фестивал имати 40 различитих програма, изражавајући задовољство што је идеја за фестивал потекла од младих, урбаних становника Тивта.

-Тежња фестивала је да увеже једрење и живот са морем, да Тиват није само град поред мора, већ град који живи на мору и са морем, рекао је Комненовић.

Жељко Комненовић, предсједник Општине Тиват

Даница Бањевић директорица Туристичке организације казала је да је фестивал важан из више аспеката, али првенствено у дијелу промоције спортског туризма и активног одмора, имајући у виду да је овај фестивал ослоњен на традиционалну „Тиватску регату“.

-Природни извор за Тиват у развоју спортског туризма свакако јесу водени спортови, првенствено једрење. Са друге стране ово је одличан примјер укључивања локалне заједнице и заједничког залагања у организацији квалитетног фестивала, рекла је Бањевић.

Она је истакла и да су веома важан сегмент Фестивала бројне тематске изложбе едукативни догађаји посвећени одрживом развоју Боке који за циљ имају подизање свијести локалне заједнице о овим питањима и даље квалитетније управљање дестинацијом.

Франо Триповић, предсједник ЈК Делфин истако је да је окосница овог фестивала је већ чувена „Тиватска регата“ коју приређују 17. годину за редом.

Франо Триповић, предсједник ЈК „Делфин“

-Сада око ње градимо нову, ширу и много инклузивнију причу и манифестацију у коју ћемо укључити цијели град.

Током девет дана трајања „Фестивала вјетра“ сви љубитељи мора, природе, културне баштине и приморског начина живота наћи ће нешто за себе. У програму су неколико једриличарских регата у више категорија, прве регате даљински управљаних модела једрилица, промоције нових екстремних видова једрења попут „kite surfinga“ и „wing foila“ као и концерти алтернативне односно клапске музике. У склопу фестивала биће одржане и поетске вечери, изложбе фотографија и рукотворина, филмске пројекције али и предавања о подморској културној баштини, традиционалном градитељству каменом у сухозиду, фортификацијама у Боки, те предавања о живом свијету мора и заштићеним природним добрима на приморју.

Фестивал који ће трајати до 24. априла, организује секција крсташког једрења Једриличарског клуба „Делфин“ из Тивта, у сарадњи са локалним институцијама, невладиним организацијама, спортским клубовима и бројним креативцима, са циљем промоције потенцијала и принципа одрживог развоја Боке Которске.

Извор: CG News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here