Обиљежено 50 година од оснивања тиватске подружнице Бокељске морнарице

Бокељска морнарица Подружница Тиват обиљежила је јубилеј, 50 година од оснивања. Симболично, датум херојског подвига Спасића и Машере и потапање ратног разарача “Загреб” за свој дан узела је тиватска подружница Бокељске морнарице, основана прије пола вијека, давне 1972. године.

Након рапорта првом мајору, Главни одред је извео коло Светог Трипуна на градској риви Пине.

Грација Шканата, командир одреда Подружнице Тиват истакао је да Тивћани партиципирају у дјеловању Бокељске морнарице Котор вјековима, а 50 је година кроз подружнице.

Фото: CG News – Бокељска морнарица -Подружница Тиват

-Значај 12 вјекова дуге традиције Бокеља потврдио је у децембру 2021. и Комитет за свјетску баштину УНЕСКО, који је нашу, а од тада и свјетску Бокељску морнарицу уписао на Репрезентативну листу нематеријалног насљеђа човјечанства.

Шканата је истакао и да је за дан Подружнице узет дан херојског страдања Спасића и Машере које се спомиње у цијелом свијету, а чак се изучавају и на војним академијама Америке и Енглеске, као херојски чин официра који нису заборавили заклетву.

-Ми као морнарица у Тивту имамо велики број чланова, од младих који су тек данас обукли одјело до старих који су прије 50 година били у првом сликаном саставу. Бројимо много официра, подофицира, а бројимо и чланове који играју коло – а који су на неки начин овјековјечили рад Бокељске морнарице на свим турнејама и домаћим манифестацијама.

Шканата каже да је након уписивања Бокељске морнарице у УНЕСКО нагло порасло интересовање за морнарицу па тако позиви за гостовање на разним манифестацијама сада пристижу из многих земаља.

Фото: CG News -Бокељска морнарица -Подружница Тиват

Прослави Дана морнарице присуствовали су и представници Општине па су тако на крају у коло Бокељске морнарице ушли и предсједник општине Жељко Комненовић са потпредсједницима Владимиром Арсићем и Гораном Божовићем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here