Почео 9. Стрип викенд: Отворена изложба легенде стрипа Мила Манаре

Свечаним отварањем изложбе под називом „Манара између стрипа, књижевности и филма“, живе легенде у свијету стрипа, Мила Манаре у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“ почело је синоћ 9. изадње Стрип викенда у организацији ХСФ-а.

Више од 80 оригиналних радова пробудило је огромно интересовање љубитеља визуелних умјетности, што је најбоље показала посјећеност на свечаном отварању и заинтересованост многих да поразговарају са великим умјетником.

Звијезда вечери и 9. Стрип викенда, маестро Мило Манара скромно се захвалио на топлој добродошлици у Херцег Новом.

Мило Манара, стрип умјетник

– Радови који су пред вама су рађени на већим форматима како би у штампи били смањени и прилагођени књигама. На овим радовима можете видјети све неправилности и грешке, несигурности, корекције које сам направио, тако да вас молим да их гледате са веће даљине, као да читате стрип. Ово је прави Манара, а не оно што видите у штампи. Хвала свима још једном. Надам се да нећете бити сувише критични и да ћете ми сачувати репутацију уколико ово нису радови који задовољавају ваше укусе – поручио је Манара публици кроз смијех.

За деценију подршке херцегновском стрип фестивалу и стрип викенду организатори су амбасадорки Италије у црној Гори Андреини Марсели уручили захвалницу.

Она је истакла да Манара, непогрешивим особинама годинама ствара права умјетничка дјела која су у стању да побуде емоције код оних који их посматрају.

Адреина Марсела, амбасадорка Италије у Црној Гори

– Љубав према цртању, први радови за еротске брошуре, сусрет са Хугом Пратом, успјех на међународном нивоу, партнерство са Федериком Фелинијем, и још много тога чини Манару неприкосновеним маестром италијанског и међународног стрипа. Створио је маштовит свијет сачињен од еротике, авантуре, кинематографије, умјетности, књижевности, који је утицао на генерације читалаца, аутора, цртача и стрип цртача – истакла је амбасадорка Марсела и изложбу описала ријечима Хуга Прата – „права цртана књижевност“.

Званично отварајући изложбу италијанског стрип маестра и 9. Стрип викенд, министарка културе и медија, др Тамара Вујовић поручила је да је стрип израз слободе којом се нуди преображај односа према свијету.

Др Тамара Вујовић, министарка културе и медија

– Умјетност стрипа пркоси погрешности, била она социополитичка или било која друга потреба, већ нас супротно томе, у складу са нашим бићем и назначењем, вјечито гура ка истини. Хвала ХСФ-у, амбасади Италије, Херцег фесту и маестру Манари што је дио ове истине донио у наш град – казала је министарка Вујовић.

Стваралаштво Мила Манаре је најбоље свједочанство колико је стрип врло комплексна умјетност, колико обједињује неколико различитих наратива и самим тим се сврстава као основа за визуелни изражај, истакао је један од организатора и члан ХСФ-а, Небојша Мандић.

Небојша Мандић, Херцегновски стрип фестивал

– Манара је то показао кроз ових осамдесетак радова, изложених на два спрата. Ријеч је о оригиналним радовима које је радио са великим италијанским умјетницима: Федериком Фелинијем, Умбертом Еком и Хугом Пратом, а у једној од просторија имамо омаж можда и највећем италијанском сликару свих времена, Каравађу – навео је он и поручио публици да је Херцегновски стрип фестивал никада неће изневјерити.

Манара је недавно завршио први дио илустроване верзије ремек-дјела „Име руже“ свог великог пријатеља, италијанског писца Умберта Ека, а овогодишње, девето издање Стрип викенда носи назив „Il nove della rosa“. Након отварања изложбе у градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“, услиједио је концерт бенда Берта Роџерса у Градској кафани.

У оквиру програма 9. Стрип викенда данас ће од 11 до 17 сати бити организовано традиционално цртање за фанове, цртање на мајцама и берза стрипа у Градској кафани, гдје ће Мило Манара од 11 до подне потписивати стрипове, док ће од подне до 13 сати у просторијама Музичке школе бити одржана панел дискусија под називом “Стрип, литература, филм – будућност креативне индустрије у Црној Гори”.

У 13 сати у Градској кафани почеће премијерно представљање стрипа „Јомар“ Милка Пека, а од 19.30 у хотелу Лазуре ХСФ журка и концерт Елизе Старк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here