Почело Свјетско првенство у једрењу у Хагу

Свјетско првенство у једрењу почело је данас на регатном пољу у Хагу у Холандији. Ово је најважније такмичење за олимпијско једрење у овој години, с обзиром на то да се једриличари боре за прве виза за Олимпијске игре.

Узданице Црне Горе Миливој Дукић и Илија Марковић нису почели такмичење у складу са очекивањима и надањима.

Миливој Дукић, који је три пута био учесник Игара, одједрио је много боље од Марковића, заузео је 31 и 12 мјесто, па је тренутно на 40. мјесту. Са ове позиције, која води у финале, односно златну групу, тренутно није близу олимпијске визе.

Илија Марковић је очигледно изгорео у превеликој жељи. Прву регату је завршио на 63. мјесту, затим је на старту забиљежио преступ и на крају првог дана налази се на 133. мјесту.

На програму су су још два квалификациона дана, односно четири регате, а самим тим и довољно прилика да Дукић и Марковић поправе пласман.

Мјесто на Олимпијским играма у класи ILCA 7 на овом такмичењу може да обезбједи свега 16 нација. Државе учеснице шампионата планете, могу да имају само једног једриличара на ОИ у Паризу.

Тренутно, лидерску позицију држи Тончи Стипановић из Хрватске који је заузео два прва мјеста, слиједе га Мајкл Бекет из Велике Британије и Павлос Контидес са Кипра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here