Почело рушење објекта уз Канли кулу

Општина Херцег Нови је у оквиру активности уређења простора и зидина око Канли куле, након што је санација клизишта коју финансира Управа за капиталне пројекте паузирана због туристичке сезоне, ангажовала подгоричку компанију „Темељ“ за уклањање некадашње куће Шуберића.

Уз санацију клизишта око Канли куле, коју финансира Управа за капиталне пројекте, Општина Херцег Нови започела је са чишћењем околног терена и зидина, након чега ће, како је рекао потпредсједник Општине Мирко Мустур, визура куле бити ослобођена сувишног зеленила, електро инсталација и неприпадајућих објеката.

Потпредсједник Општине ХН, Мирко Мустур

-Кула ће засјати у свом пуном сјају а потребно је уклонити све оно што смета. Тренутно уклањамо стару кућу Шуберића. Радове изводи фирма „Темељ“ из Подгорице по уговору који је направљен са Општином Херцег Нови. Радови се одвијају добром динамиком. Дио материјала, односно камен који је доброг квалитета, биће употребљен за реконструкцију других објеката у старом граду и на Топлој, казао је Мустур.

У плану је и уклањање постојеће трафостанице на самом улазу у кулу, чији габарити премашују потребе за савремено снадбијевање електричном енергијом.

-У сарадњи са ЕПЦГ направићемо договор, данашњи трансформатори су доста мањи и могу да се смјесте у мањи простор а вишак ћемо да уклонимо и ослободимо поглед на кулу и прилаз тврђави.

Мустур појашњава да ће бити неопходно уредити и зидине ка старом граду.

-Приводимо крају радове на Потковичастој кули, онда ћемо тај дио бедема који је окренут према граду и мору, очистити од свега што је назидано током прошлог и претпрошлог вијека,  појаснио је Мустур.

У оквиру уређења терена око Канли куле локална самоуправа је средином априла, за измјештање ваздушне нисконапонске мреже у подножју тврђаве, на тендеру изабрала фирму „Електро Чучковић“, а вриједност радова је око 30 000 еура.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here