Почело издавање пограничних пропусница за прелажење државне границе  између Црне Горе и БиХ 

Сходно Споразуму о измјенама и допунама Споразума између Владе Црне Горе и Вијећа министара Босне и Херцеговине о граничним прелазима за погранични саобраћај, потписаног 20. маја 2021. године у Подгорици, који је ступио на снагу 11. новембра 2022. године, а након усаглашавања термина почетка спровођења почело је издавање пограничних пропусница и дозвола за једнократни прелазак државне границе, у режиму пограничног саобраћаја.

Погранична пропусница је исправа која служи становништву које живи у пограничном подручју  обје државе да омогући лакше прелажење заједничке државне границе, на граничним прелазима за погранични и међународни саобраћај, као и за прелазак државне границе на прелазним мјестима која су уписана у пограничну пропусницу Споразумом је утврђено 18 прелазних мјеста за прелажење државне границе ван службено отворених граничних прелаза, у циљу једноставнијег рјешавања свакодневних животних потреба и боравка у пограничном подручју Црне Горе, односно Босне и Херцеговине.

Становници из пограничног подручја Црне Горе, у Општинама, Херцег Нови, Никшић, Плужине и Пљевља, који излазе на граничну линију у дубини од 10 километара, и сагласно овом Споразуму испуњавају прописане услове за издавање пограничне пропуснице за боравак у пограничном подручју Босне и Херцеговине, подносе захтјев за издавање пограничне пропуснице станицама Граничне полиције Босне и Херцеговине у Требињу и Фочи, сваког радног дана, у времену од 09.00 до 17.00 часова, са потребном документацијом, која је прописана Споразумом.

Становници из  пограничног подручја Босне и Херцеговине, у Оштинама Требиње, Фоча,  Гацко, Билећа и Чајниче, који излазе на граничну линију у дубини од 10 километара и који сагласно овом Споразуму испуњавају прописане услове за издавање пограничне пропуснице за боравак у пограничном подручју Црне Горе, подносе захтјев за издавање пограничне пропуснице станицама Граничне полиције Црне Горе у Херцег Новом, Никшићу и Пљевљима, радним данима од 07.00 до 15.00 часова, са документацијом, која је прописана Споразумом.

Изузетно, погранична пропусница може се издати и држављанима Црне Горе и Босне и Херцеговине који имају пребивалиште ван пограничног подручја, када постоји оправдана потреба за обављањем активности на пограничном подручју друге стране потписнице, о чему се прилажу докази, у смислу економске, социјалне, културне, породичне и друге повезаности.

Становници који живе у пограничном подручју обје државе могу се  се детаљније информисати  за издавање пограничних пропусница увидом у Споразум и путем телефона и мејл  адреса граничних полиција Црне Горе и Босне и Херцеговине: Гранична полиција Црне Горе – Координациони Центар, број телефона +382 20 262 866, моб/тел + 382 67 189 493, koordinacioni.centar@policija.me  и Станице граничне полиције Босне и Херцеговине – Требиње +387 59 272 539, trebinje@granpol.gov.ba и Фоча +387 58 231 565, hum@granpol.gov.ba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here