Почела реконструкција зграде задужбине Николе Мусића на Белависти

Задужбина Николе Мусића на Белависти

Након деценија пропадања и девастације задужбинске зграде Николе Мусића на Белависти, почели су радови на градњи хотела, на основу уговора о закупу потписаног између Манастира Савине и инвеститора.   

Ово здање, које је задужбинар оставио манастиру Савина ће након вишегодишњих припремних конзерваторских истраживања, коначно бити приведено намјени. Овим је остварена претпоставка за реализацију комплетног пројекта реконструкције задужбине Мусић, након обимног арехеолошког конзерваторског посла на задужбинској згради, казао је за РТХН адвокат Зоран Лазаревић, предсједник Црквене општине Топаљско-херцегновске и правни заступник Манастира Савина:

– То је био један сложени посао на изради елабората конзервације објекта. Урађен је значајан елаборат. С обзиром на значај задужбине и старост објекта и битности у нашем историјском памћењу, важно је да имамо и тај документ.

Почетком радова на реконструкцији задужбинске зграде, најважније да се обнови тестамент задужбинара Николе Мусића:

– Из позиције Манастира Савина који је закључио уговор о закупу са закуподавцем најважније да почну радови, да све буде урађено квалитетно и након деценија девастације тог објекта и простора, обнови се опорука Николе Мусића, каже Лазаревић.

Он подсјећа да у је у претходном времену запостављена брига о задужбинама, а Херцег Нови је град задужбина.Задужбине представљају лијепи симбол града.

-Имамо задужбина које су у функцији у којима се зна ко су управљачи. С друге стране имамо и задужбине које су у лошем стању. Донедавно је и задужбина Николе Мусића, била рушевина. Са пуно наде очекујемо да се приведе намјени.

Од инвеститора смо обавјештени да се сада ради на изради одређених констурктивних елемената, који су веома важни, с обзиром на старост објекта. Потом ће убрзано почети радити на осталој реконструкцији некадашње бутике Николе Мусића. Очекујемо да ће до краја ове или почетком наредне године, објекат у потпуности бити завршен, навео је Лазаревић.  

Подсјећамо, Митрополија Црногорско приморска, односно, Манастир Савина са инвеститором Предрагом Драгојловићем,односно, предузећем које се бави хотелијерством из Београда, потписао је Уговор о закупу задужбине Николе Мусића на 30 година.        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here