ПОЧЕЛЕ ОВЈЕРЕ ЗА СПАСИОЦЕ НА ВОДИ

Наставни центар за обуку спасилаца на води Црвеног крста Црне Горе данас је организовао прву провјере за овјеру лиценци за 2021. годину на базену Драган Трифуновић у Будви.

-Од 26 пријављених, 16 кандидата је овјерило лиценцу. Кандидати који нијесу задовољили критеријуме, имаће прилику да на некој од наредних овјера продуже своје лиценце. Наредна овјера планирана је 13. марта, а из Црвеног крста подсјећају кандидате да се пријаве на вријеме.

Црвени крст Црне Горе, као пуноправни члан Међународне спасилачке федерације, има обавезу да усклађује наставни план и програм, као и критерујуме оцјењивања са међународним стандардима.

-Садржај практичног дијела испита, са нормама, подразумијева: пливање 100 метара за 1,40 минута и мање спасилачким краулом; пливање 300 метара за 4,30 минута и мање уз помоћ пераја; транспорт дављеника 25 метара, користећи 3 технике, послије ослобађања од хвата дављеника; пливање 400 метара за 9 минута и мање (200 метара прсно пливање и 200 метара краул); роњење на дах у дужину, минимум 25 метара и вађење потонулог дављеника (3 метра дубина) – 3 пута за 3 минута. Провјера укључује, поред знања и искуства из области пливачких способности, знање из теорије спасилаштва, као и знање у пружању прве помоћи и КПР-а (реанимација)“.

Уз овјее биће организоване и обуке за спасиоце на води уз поштовање епидемиолошких мјера. Активности на обуци спасилаца на води, као дио програма припреме за дјеловање у ванредним ситуацијама, Црвени крст Црне Горе спроводи у сарадњи са Јавним предузећем за управљање морским добром.

ФОТО: ЦРВЕНИ КРТС ФБ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here