ПОЧЕЛА „МАЛА ШКОЛА ФОТОГРАФИЈЕ“

У малој сали Општине Херцег Нови јуче је одржан први састанак у оквиру радионице „Мала школа фотографије“. Млади из Херцег Новог, узраста од 13 до 29 година, током три мјесеца ће од ментора Вање Берберовић Шуберић учити како квалитетно кроз објектив ухватити тренутак, сазнаће више о историји и теорији фотографије. Први час је био прилика да се представе учесници, који су подијељени у двије групе. Часови ће се одржавати једном недељно у трајању од 90 минута по групи током новембра, децембра и фебруара.

Како је истакла Вања Берберовић Шуберић, радује се интересовању младих да науче како се креативношћу, квалитетном и занимљивом фотографијом може много постићи. Она истиче да прву заједничку фотографију учесника потписује једна од ученица – Теа Тубић. Нада се да ће наредна три месеца рада дати добре резултате и жеље да пројекат буде закључен заједничком изложбом фотографија свих учесника, о чему ће се размишљати у наредном периоду.

„Мала школа фотографије“ једна је од активности у оквиру Локалног акционог плана за младе, у организацији Секретаријата за културу и образовање Oпштине Херцег Нови. Првог мјесеца радионице ће бити посвећенe представљању ученика, њиховим афинитетима, врсти фотографија која их занима и опреми коју посjедују. Учесници ће имати прилику да сазнају више о историји фотографије, са акцентом на ствараоце из Херцег Новог: студио „Лафорест“, Луку Ћириговића и Стевa Лепетића, као и да се упознају са техничким карактеристикама фотографскe камерe.Тема ће током другог месеца бити основни ликовни елементи, разумиjевање свjетлости и упознавање са основним правцима у фотографији: извjештавање, пејзаж, портрет. Последња трећина ове фотографске радионице биће усмјерена на лични афинитет учесника, тачније бавиће се огранком фотографије који их интересује, са акцентом на практичну примjену већ стеченог знања.

Фото: Теа Тубић, полазник радионице „Мала школа фотографије“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here