ПЛАНИРАНА ДРУГА ФАЗА ИСТРАЖНИХ РАДОВА У СТАРОМ ГРАДУ

У Општини Херцег Нови одржан је састанак поводом планирања друге фазе истражних радова у циљу санације ширег подручја локације око Канли куле и саме тврђаве. До сада је урађено седам од 12 предвиђених бушотина, а договорен је наставак радова на још пет бушотина у Старом граду.

Из Одсјека за техничку припрему Управе јавних радова Бојана Митрић је казала да су потписали прошле недеље анекс уговора:

– Пројектант се обратио дописом да је оправдао кашњење о извођењу истражних радова, јер није настало његовом кривицом. Он  је добио прво овлашћење о извођењу истражних радова у мају прошле године, па је извео бушотине, које су биле на неприступачним локацијама, а нису биле у Старом граду. Од 12 планираних издвојио је седам бушотина, па је извођач морао да обустави истражне радове током туристичке сезоне, због забране извођења грађевинских радова. Због глобалне пандемије корона вируса била су ограничена истраживања, па сматрамо оправданим кашњење. Зато је потписан анекс почетком децембра прошле године. Имамо проблем са извођењем  радова на пет бушотина које су лоциране у Старом граду, објаснила је Митрић.

Извођача су усмено упозорили да може доћи до проблема са власницима угоститељских објеката у близини локација на којима ће се изводити радови.

– Ми смо се обратили Општини, која је обезбиједила свог представника, како би  омогућио несметан прилаз  свим бушотинама у Старом граду, казала је Митрић.  

Из Херцег феста су навели да је због бушења на степништу код Канли куле, дошло до оштећења камена.

– По уговореним обавезама, за истражне радове, имате гаранције банке и полису осигурања професионалне одговорности. Неопходно је  да се камен заштити и да се до бушотине омогући прилаз машини, па и на начин да се демонтира камен и послије поплочавањем површина врати у првобитно стање. Морамо почети припремне радње у Старом граду, на пет локација. Требало би обезбједити да се уради најквалитетније и пронаћи људе који су квалификовани, сматра Бојана Митрић.

Савјетник предсједника Општине Ненад Витомировић казао је да постоји проблем прилаза једној бушотини.

– Само је једна машина проблематична са источног дијела, да се може приступити на бушотине Б8,  Б11,  Б12 . За  Б11 мора да прође кроз мали пролаз што је проблем, посебно за уличицу, кроз Магарећа врата. На мјесту гдје ће се бушити   на степеништу  спуштала су се дрвена врата. Б10 је лоцирана на Тргу. Једна буштотина је лоцирана и на Кошаркашком терену на Карачи, појаснио је Витомировић.   

На састанку се чуло да  не би требало бити проблема јер је ријеч о  општинском власништву површина, гдје ће бити изведени радови на испитивању терена.  

Донесено је Рјешење надлежног Секретаријата  да дозвољавају истражне радове у оквиру пројекта санације Канли куле.

Из фирме Геотехника Монтенегро из Никшића, која изводи истражне радове земљишта, Драгомир Вукашиновић је казао да наредне седмице планирају почетак радова на преосталих пет проблематичних локација, због уских уличица, инсталација. У најбољем случају планирано је да посао заврше за мјесец. Након истражних радова биће омогућена израда пројекта санације тла и тврђаве Канли кула. 

Санација клизишта је први дио великог пројекта санације тврђаве Канли кула, започетог прије три године. Да постоји велико клизиште од магистрале до цркве Св. Арханђела у Старом граду, које је проузроковало и оштећења на Канли кули, утврђено је током истражних радова обављених 2017., након што је Министарство одрживог развоја и туризма издало УТ услове за реконструкцију тврђаве. Истражни радови су показали да је клизиште које је захватило површину више од три хектара, проузроковало оштећена на тврђави Канли кула.
Израда пројекта санације клизишта у ширем захвату Канли куле повјерена је никшићкој фирми Геотехника Монтенегро. Пројекат финансира Управа јавних радова Црне Горе са око 220.000 еура. Ревизију главног пројекта радиће подгорички Цивил енгинер за 27.600 еура.

Како је наведено у документацији Управе јавних радова до сада је утрошено 50.190 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here