Пламен џеза за нове генерације

Група реномираних београдских џез музичара, на челу са пјевачицом и публицисткињом, Љиљаном Сађил, одржали су у Дворани Парк концерт у оквиру пројекта „Џез за дјецу“, који су покренули 2006. године. Малишанима су приближи џез музику и упознали са стилом који савремени свијет сматра класиком 20. вијека, а концерт је организовала НВО Џез Беј (Jazz Bay).

Премда је ова презентација џеза у форми правог концерта, са десетак бираних музичких нумера инспирисаних композицијама из Дизнијевих цртаних филмова, све вријеме се инсистира на спонтаној комуникацији и активном учешћу дјеце. Џез музика шири радост и весеље и према мишљењу Сађил, то је најбољи рецепт како одњеговати будућу џез публику.

Љиљана Сађил, пјевачица и публицисткиња

– Ми који смо расли гледајући Дизнијеве цртане филмове и који смо те пјесме научили као дјеца нама је било задовољство да се томе поново вратимо. Те нумере имају све карактеристике џез музике и како другачије него кроз цртане филмове, Дизнија и све те приче и бајке, допријети до дјечијег срца. Мислим да је потребно да се одржава тај пламен јер долазе нове генерације, треба им дати информацију, па нека они изаберу. Квалитетна информација је потребна у правом узрасту и мислим да неће бити проблема ни за култури и умјетност, казала је Сађил.

Директорица НВО Џез Беј Нађа Караџић казала је да овим концертом обиљежавају више важних датума.

Нађа Караџић, директорица Џез Беј фестивала

– Овај концерт припремили смо у оквиру обиљежавања прославе Међународног дана џеза, који се прославља 30. априла. Организовали смо га и поводом мјесеца џеза у Црној Гори, јер је април мјесец када џеза у цијелом свијету. Направили смо га и поводом 10 година јубилеја херцегновског Џез фестивала, који ће бити одржан крајем августа, казала је Караџић.

 Организацију концерта подржали су Секретаријат за културу и образовање, Туристичка организација, Херцег фест, РТХН и Тим за подршку из Београда (AM Logistik).  Концерти „Џез за дјецу“ биће одржани 6. априла у Тивту, а 7. априла у Будви.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here