ПKЦГ: Потенцијал да сезона буде успјешна и оствари веће приходе

Фото: Привредна комора Црне Горе

Црна Гора има потенцијал да љетна сезона буде успјешна и оствари веће приходе, саопштено је на Одбору удружења туризма и угоститељства Привредне коморе, у чијем раду је учествовао министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић.

– Туризам представља снагу и стратешку грану Црне Горе, а задатак овог министарства биће да допринесе томе да туристичка сезона буде боља и оствари веће приходе, казао је министар.

Он је истакао да је циљ ове Владе и Министарства да уклоне што више бизнис баријера и туристичким посленицима омогуће да раде боље и више. Охрабрује добра предсезона, али је ово критичан период јер се главна сезона мора добро припремити.

– Морамо да смањимо буку, имамо чистија купалишта и шеталишта. Треба да остварујемо мале побједе, јер ће њихов збир довести до великих и перцепције да смо направили искорак у припреми главне туристичке сезоне, поручио је он.

Предсједница Привредне коморе др Нина Дракић казала је да су проблеми са којима се турзам сваке године суочава бука, несређене плаже, те недостатак радне снаге.

– Инсистирамо на промјени Закона како би се увела категорија сталног сезонског радника.  Service charge је такође категорија која се мора увести у законодавство, како би задржали и стимулисали радну снагу, казала је Дракић.

Kатегорија  сервис черџ представља накнаду за услугу, која би се обрачунавала у одређеном проценту на износ фискалног рачуна. Средства са те позије би се користила искључиво за увећање зараде запослених, што би се додатно прецизирало интерним актима. Послодавци би имали право избора да ли желе да користе ову опцију, а све треба дефинисати кроз посебан порески третман и законодавни оквир да би користи имали и држава и запослени.

 Према   ријечима Томе Kнежевића (Липска пећина), треба чвршће повезати пољопривреду и туризам, увести поново трајектну линију од Улциња до Херцег Новог, направити зоне гдје могу бити дискотеке на отвореном а гдје не, те дигитализовати туристичке таксе и пријаве раднике. Он се такође заложио за проналажење рјешења за велике гужве на граничним прелазима и сматра да би заједнички пунктови допринијели њиховом бржем преласку.

 Трипко Kрговић (Charry Wine), казао је да ће, како би се та процедура убрзала, доставити  кост –бенефит анализу увођења  сервис черџ, којим би се у легалне токове увело више од 30 милиона еура.

Ранко Јововић, предсједник Одбора, апеловао је да се нађе рјешење како би се транзитни гости упућивали на алтернативне путеве, те тиме допринијело растерећењу главних саобраћајница.

Новоизабрани државни секретар за туризам Дамир Давидовић сматра да је генерално велики проблем комунални ред и сви заједно морамо да реагујемо и апелује  на локалне самоуправе да наша туристичка дестинација буде чиста. 

Привредници су тражили да се значајно повећа буџет Националне туристичке организације, са чим је сагласан и министар Ђуровић, истичући да то не би представљало трошак, већ улагање у промоцију наше дестинације на свјетским тржиштима.

Ана Трипковић Марковић, директорица НТО казала је да су ове године имали на располагању 300 хиљада еура за промоцију Црне Горе на свим тржиштима, те да је у њиховом фокусу било увезивање привреде.

– Задовољни смо букингом – имамо добре најаве долазака из Западне и Средње Европе, а у земљи тренутно борави око 33 хиљаде туриста, што је скоро три пута више него прошле године, истакла је она.

Према њеним ријечима, Израел је тржиште са одличним букингом ове године и преко двије агенције се очекује долазак већег  броја туриста, те чартер линије са свакодневним летовима из ове државе.

Привредници сматрају да би добро рјешење било увођење привремене дозволе за рад странца, односно сезонских радника, коју би добијали приликом подношења пријаве у МУП-у.

Привредници су, између осталог, током дискусије указали на проблем што се не даје приоритет домаћим агенцијама и мјеста у авионима Ер Монтенегра (Air Montenegro)  дају агенцијама које користе Црну Гору искључиво за транзит према другим дестинацијама.

Сматрају да је неопходно измијенити категоризацију хотела јер, како кажу, нису сви објекти са четири звјездице исти. Потребно је ријешити инфраструктурне проблеме у Националном парку Дурмитор, као и у Херцег Новом. Од велике је важности и организација промоције дестинације код туроператора, те прибављање сагласности од надлежног министарства за обавезне практичне наставе у угоститељским и туристичким објектима током љетњег распуста која би поново требала да траје 21 дан. Апеловали су да се нађе рјешење за увођење радне недеље током трајања сезоне, о чему ће се дискутовати са представницима синдиката и Владе у наредном периоду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here