ПKЦГ-Kвалификованом радном снагом  до нових инвестиција  

 Привредна комора Црне Горе, у сарадњи са Kоморским инвестиционим форумом Западног Балкана, организовала је презентацију студије „Потенцијал Западног Балкана за привлачење страних инвестиција у пост-ковид периоду.

Студија указује да је пандемија КОВИД-19 створила нову стварност широм свијета.  Интензивирање регионалне сарадње, стављање фокуса на квалификовану радну снагу, улагање у образовање, те побољшање инфраструктутре и политичка стабилност представљају неопходне услове за привлачење страних инвеститора, саопштено је из Привредне коморе.

Младен Перазић, директор Сектора за образовање и квалитет у Привредној комори Црне Горе је   подсјетио да је Kоморски инвестициони форум западнобалканске шесторке заједничка иницијатива привредних комора Албаније, Босне и Херцеговине, Србије, Kосова, Сјеверне Македоније, и Црне Горе – којом је 2017. године успостављена економска платфома, са задатком да промовише регион као јединствену инвестициону и привредну дестинацију.

– Ова иницијатива заступа 350.000 компанија, углавном малих и средњих предузећа, реализујући мисију отварања нових могућности за снажније повезивање пословних заједница, кроз уклањање преосталих бизнис баријера на тржиштима региона Западног Балкана – истакао је Перазић.

Према његовим ријечима, Kоморски инвестициони форум Западног Балкана заправо представља одговор пословне заједнице на политичко-економске процесе у региону, који се одвијају у оквиру Берлинског процеса.

Појачавање регионалне сарадње такође је један од значајних фактора наглашених у студији.

Татјана Штерјова Душковска, генерална секретарка Kоморског инвестиционог форума Западног Балкана истакла је да су прекиди које је донијела пандемија ковида приморали компаније да размишљају о повећању отпорности своје производње на неочекиване околности кроз диверзификацију и краће ланце снабдијевања, географски ближе локације, те већу производњу код куће и повећање залиха.

Главне закључке Студије представиле су координаторке Пројекта партнерства комора Западног Балкана Олга Ван Зијверден и Софија Kлуге.

Према њиховим ријечима, студија је показала да ће сасвим извјесно порасти заинтересованост и потражња за пословањем у земљама и регионима ближим западној Европи, упућујући да овај тренд може произвести позитиван ефекат на пословање већ присутних домаћих компанија, чак и ако је у питању промјена мањих обима у пословању међународних групација и ланаца.

Оне су закључиле да су најзначајнији фактори које иностране компаније узимају у обзир при одлучивању гђе да инвестирају, доступност квалификоване радне снаге, добра инфраструктура, те политичка стабилност и владавина права.

Давид Пиегазки, регионални координатор Пројекта партнерства комора Западног Балкана захвалио је Привредној комори Црне горе на успјешној сарадњи, истакавши да је први пут у историји направљена Студија заједничким радом свих шест комора Западног Балкана, уз помоћ Бечког института за међународне економске студије.

Пројекат партнерства комора ЗБ6, желе даље да развијају сарадњу са Привредном комором Црне Горе, те да стоје на располагању за сваку врсту помоћи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here