ПКЦГ: Институт Игало препознат као носилац здравственог туризма у Црној Гори

Потенцијали и изазови развоја здравственог туризма у Црној Гори са фокусом на Боку, као и информација о изради Програма за подршку развоју и иновацијама у С3 приоритетној области „Одрживи и здравствени туризам“, биле су теме недавно одржане сједнице Привредне комора Црне Горе – Координационог одбора здравственог туризма и Иновационе радне групе „Одрживи и здравствени туризам’’,  у Прчању.

Предсједница др Марина Делић је истакла да радује успјех одређивања здравственог туризма као једног од приоритета паметне специјализације, будући да он биљежи огроман пораст протеклих година и постаје виталан за многе људе.

– Здравствени туризам је одувијек постојао у склопу медицинског,  али задњих 15 година доживљава свој процват. Зато морамо ујединити наше снаге и схватити да Црна Гора мора проширити свој туристички производ на цјелокупну годину, јер има много тога да понуди, поручила је она.

Директор Института „Др Симо Милошевић“ др Зоран Ковачевић је казао је да је нова Влада Црне Горе брзо реаговала и формирала комисију коју чине четири ресорна министарства и који ће радити на проналажењу рјешења за Институт.

–Надамо се да ће ова комисија пружити правовремене одговоре. Желимо да се пронађе најбољи модел који ће бити у складу са нормативном регулативом и на тај начин сачувамо „Др Симо Милошевић“ – поручио је др Ковачевић.

Сандра Бојанић из Министарства туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера сагласна је да се Институт мора сачувати, истакавши да је у Програму развоја здравственог туризма највећи дио био посвећен управо њему. Како је навела, Програм развоја здравственог туризма први је стратешки документ који у цјелости тангира ову област, а све активности које нису успјели да реализују планиране су кроз Акциони план развоја стратегије туризма до 2025.

Наташа Жугић, Министарство здравља казала је да је Институт „Симо Милошевић’’ препознат као носилац здравственог туризма у Црној Гори, те да ово министартство снажно стоји при ставу да он треба да остане у већинском власништву Црне Горе.

–Ми смо такође формирали одјељење за здравствени туризам и економију, чиме ћемо допринијети његовом развоју. Такође, Програмом развоја здравственог туризма планирана је његова инкорпорација у сва стратешка документа и пуна имплементација, истакла је она, додајући да је неопходно да он буде дио Просторног плана Црне Горе 2040, казала је Жугић.

Предсједница Љекарске коморе Црне Горе, др Жанка Церовић сагласна је са значајем здравственог туризма у Црној Гори, те указала на то да је Влада изузетно свјесна потенцијала који он има. Истакла је и потенцијале конгресног туризма, који је јако лијепо заживио на нашим просторима, посебно на приморју, истакавши ускоро одржавање великог скупа љекарских комора југоисточне Европе на нашем приморју.

Презентујући статистичке податке, навела је да приход од здравственог туризма у Европи износи преко 46 милијарди еура, или 0,33 бруто домаћег производа, док је половина грађана Европе спремна да путује ради остваривања здравствене заштите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here