ПЕНЗИОНЕРИ У ЦРНОЈ ГОРИ ИМАЈУ НАЈЛОШИЈИ СТАТУС У ЕВРОПИ

Фото: Илустрација - Pixabay

Црногорски пензионери су по свим истраживањима, свјетских и европских асоцијација, сврстани међу пензионере са најлошијим материјалним статусом у Европи и најгором здравственом заштитом, казао је предсједник Удружења за заштиту интереса пензионера и инвалида Црне Горе Момо Јоксимовић.

Он је у емисији Линк на Радију Црне Горе казао да су далеко испред Црне Горе и друге сусједне земље, чак каже, и по 20 мјеста.

Истиче да 127.700 пензионера не заслужује такав статус.

– Пензионери живе биједним животом. На плочницима просе. Не могу да купе лијек. Скупљи је лијек од пензије. Шта да ради пензионер са пензијом од 100 еура? Kаква је то социјална политика? Нигдје нема таквог односа према најстаријој популацији, казао је Јоксимовић.

У овој години је, како је истакао, преминуло преко 2.100 пензионера.

Најстарију популацију је, додаје, погодина значајно и пандемија корона вируса.

Иван Грдинић из подгоричког одбора указао је на бројне неправилности у претходном периоду.

Он је обећао да ће подићи кривичну пријаву против одговорних у тужилаштву јер, како је казао, нијесу реаговали на пријаве које су им достављали.

Јоксимовић је додао, да је Специјалном државном тужилаштву доставио документацију за поједине малверзације.

– Подигли смо више кривичних пријава, наши наводи ће бити потврђени. Финансијске контроле Удружења пензионера Подгорице рађене су само два пута а резултати истрага нијесу угледали свјетлост дана, казао је Јоксимовић.

Kривичне пријаве СДТ-у поднијете су 18.06.2020. године. Епилог је такав да су сада послали вјештака да прегледа финансијско пословање Удружења пензионера Подгорице, додао је Грдинић који је указао и на злоупотребу новца који су пензионери издвајали за стамбену изградњу.

Јоксимовић је говорећи о стаусу пензионера навео да је просјечна пензија у земљи 293 еура и додао да се највећи број самоубистава у свијету, у односу на број становника, догоди у Црној Гори а сваки четврти, како је казао, је пензионер.

Сматра да пензионери треба да имају бар једног посланика у Скупштини Црне Горе.

-Тада пензије не би биле испод 200 еура, казао је.

Позвао је Владу и Скупштину Црне Горе да посвете пажњу пензионерима.

-Ако има пара за разне трошкове, мора да има пара и за пензионере. Зашто Црна Гора има 4.753 службена возила, зашто се дају разне дотације и огромне плате у појединим агенцијама? Да се скрешу нека давања имало би пара за све, казао је.

Изборе, који су ове године одржани у удружењима пензионера Јоксимовић је назвао криминалним и незаконитим.

ИЗВОР:  РТ ЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here