Патријарх СПЦ Порфирије дочекан испред храма Христовог васкрсења у Подгорици

Дочек патријарха српског Порфирија организован је испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Патријарх Порфирије борави у Црној Гори поводом обиљежавања десетогодишњице освећења Храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да патријарх Порфирије као насљедник Светог Саве продужава његово дјело и свештеним корацима доноси и шири мир.

Он је казао да је Порфирије донио мир и правду Црној Гори када је са црногорском Владом потписао Темељни уговор.

– Тај чин су наше свештенство и благочестиви народ доживјели као заслужену награду и признање за њихову истрајну борбу ради остварења својих вјерских права и слобода, а понајвише ради заштите светиња, цркава и манастира Митрополије црногорско-приморске и епархија СПЦ у Црној Гори – казао је Јоаникије.

Обративши се окупљенима у храму Христовог Васкрсења, патријарх српски Порфирије казао је да је његово срце испуњено благословом и  радошћу јер могу да се заједно моле за мир у свијету и добро међу свим људима и народима.

– Да се молимо за све оне народе са којима дијелимо нашу милу нам Црну Гору, и не заборављамо народе са Косова и Метохије. Молимо се да Господ уразуми све оне од којих зависе животи наше браће и сестара на Косову и Метохији, да отопли срца оних од којих то зависи, да на Косову и Метохији не спречавају снабдијевање лијековима, храном, намирницама и основним животним потребама, казао је између осталог патријарх Порфирије.

Патријарх борави у Црној Гори поводом обиљежавања 10. годишњице од освештења Саборног храма, дочека моштију Светог Спиридона и освештења камена темељца цркве Светога Саве, као и темеља Православне гимназије „Свети Сава“, чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.

Патријарх Порфирије се данас састао и са предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем, који је у његову част приредио пријем и ручак у вили “Горица”.

Извор: Медиа Биро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here