Патријарх Порфирије: Поштовање и прослављање Светог Саве, након Хиландара, најизразитије у Боки

Велики број грађана Херцег Новог, Боке и Црне Горе, представници Општине на челу са предсједником Стеваном Катићем, црквени великодостојници, затим представници Владе Црне Горе у техничком мандату, Скупштине Црне Горе, личности из друштвеног и политичког живота града и државе,  дочекали су патријарха СПЦ Порфирија у манастиру Савина.

Патријарх српски Порфирије окупљене испред манастира назвао је народом Божијим, али и Новљанима, Бокељима, Херцеговцима, Србима, Црногорцима и казао да је у једној ријечи сажет став Пресвете Богородице да увијек буде по Божијој вољи.

– Нема ништа без промисли Божије у нашим животима. Имамо успоне и падове, радости и туге, пролазимо кроз благодатне тренутке али и искушења у животу. Имамо много тога, што људи виде, али онога што је скривено од очију јавности. Све то јесте по промислу Божијем, али ништа није без његове љубави – наводи он.

Патријарх је говорио о настанку Херцег Новог, оснивању манастира Савина, који носи име по Светом Сави, као и о свештеницима савинским, епископа бококоторског и дубровачког Герасима и оца Јустина.

-Герасим је био обновитељ црквеног живота. Књижевник и уредник многих листова, часопса, неуморни прегалац за добро свог народа. Лик светитеља и просветитеља, правог јеванђелског светосавског типа. Јустин је био игуман када сам ја постао монах у светим Дечанима на Косову. Он је трајни белег и оставио је трајну успомену у нашој цркви. Прије свега бригом, чувањем, сабирањем монаштва, али смирењем хришћанским. Када је постављен за игумана отац Јустин је оставио траг дубоким, својим човјекољубљем и данас се преносе духовне поуке и савјети, казао је патријарх Порфирије.

Истакао је да је митрополит Амфилофије, духовник читаве Црне Горе и шире.

-Имао је Христа у срцу и заорао дубоку бразду и посејао у Христу сјеме јеванђења, такво сјеме да је за непуне три деценије од пустоши у Црној Гори не само проклијало сјеме него сјеме посејано и дао богате, предивне духовне плодове. Ти плодови нису само архијереји и монаси, то сте ви браћо и сестре који носите знак Христа, знак љубави и чините све да у складу са оним сјеменом примите свакога у своје срце и душу своју, без обзира ко како себе називао, казао је Порфирије.

У мом срцу, казао је патријарх, је данас велика радост јер сте овдје сабрани у овој јединственој светињи која се налази на најљепшем мјесту од свих наших храмова и манастира, и додао да не постоје границе, не само у времену и у простору него и у вјечности.

-Због тога ја знам да сте дочекујући овако величанствено свога српског патријарха ви сте сабрали све велике предстојатеље СПЦ, све велике јерархе из наше свете богате осмовјековне богате повијести на челу са Светим Савом. Сабрали сте све епископије и све свете храмове и манастире од Пећке патријаршије, мајке наших свих цркава, Сремских Карловаца гдје су се посвећивали црногорски, цетињски митроплоти све до престоног Београда над којим блиста завјетни, саборни свети храм посвећен Светом Сави, рекао је патријарх.

Он је истакао да се у Боки Которској, изузев Хиландара, најизразитије поштује и светкује Свети Сава и да је Бококоторски залив свој, али и свјетски и глобалан.

Митрополит Црногорско приморски Јоаникије подсјетио је да је патријарх Порфирије стигао у Херцег Нови поводом  640 година од оснивања Херцег Новог  и то на велики празник  Успења пресвете Богородице, славе манастира Савина.  

-Хвала вам што сте одабрали да на овај велики празник и поводом великог јубилеја дођете у Херцег Нови , да заједнички са  браћом архијерејима, свештенством и вјерним народом узнесете  патријарашке молитве у име сви нас пред престо Божији и да вашим молитвама и уз молитвену подршку свих нас сабраних  благословите , нижете Божији благослов на  овај град, Боку, Црну Гору и цио српки вјерујући народ. Радују се и небо и земља овом празнику и вашем доласку. Ви идете стопама Светог Саве , ностите његово благослов и оприснутујете Светог Саву међу нама, а што је најважније оприснутујете својом  партијашком службом самога спаситеља и господа нашег Исуса Христа. Радује се Свети Сава јер види да водите народ његов путем јеванђеља, стопама и стазама Христовим путем спасења. Овдје је од давнина благослов Светога Саве а свједочанство је само име овог манастира и највеће знамење хришћанско Крст Светога Саве који чува и храни ова светиња. Ви сада то још више потврђујете и преко вас изливају се сви Божији благослови на нашу цркву и наш српски народ, казао је Јоаникије.

Његова Светост ће сутра, 28. августа, служити Свету архијерејску литургију у манастиру од 09 часова. Истог дана од 18 часова биће одржана Вечерња литија, а од 20:30 представљање изабраних дијела блаженопочившег митрополита Амфилохија.
Свечана академија у част 640 годишњице од оснивања Херцег Новог, биће одржана 29. августа од 19:30 часова на Канли кули, након чега ће услиједити програм “Ђедов сабор – Од Дунава до мора сињега”, посвећен успомени на митрополита Амфилохија, који ће отворити Његова Светост патријарх Порфирије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here