Парк природе Орјен добио вриједну опрему за гашење шумских пожара

Агенција за развој и заштиту Орјена, у склопу сарадње са мрежном организацијом Паркови Динарида, добила је данас опрему за гашење шумских пожара, вриједну двије хиљаде еура. Уговор су потписали директор Агенције Ђорђе Станојловић и предсједник мреже заштићених подручја, Зоран Мрдак.

Данашња донација резултат је сарадње Паркова Динарида и глобалне организације за заштиту природе The Nature Conservancy, која је реализована током прошле године, а била је посвећена унапређењу управљања заштићеним подручијима Црне Горе, казала је програмска менаџерка у мрежној организацији Паркови Динарида, Јелена Маројевић Галић.

Јелена Маројевић Галић, програмска менаџерка у мрежној организацији Паркови Динарида

– Надам се да Парку припроде Орјен ова опрема никада неће требати, да ће остати неискоришћена, али за сваки случај, посебно у љетњим мјесецима. Тај период је посебн проблематичан за заштићена подручја, што због климатских улова, што због несавјесног понашања посјетилаца, дешавају се, нажалост, пожари у заштићеним подручијима. Ријеч је о врло неприступачним подручијима, па није лако гасити. Не постоји довољно опреме и средстава, посебно их немају управљачи. Тако да смо на тај начин хтјели да допринесемо да помогнемо управи Парка Природе Орјен – наводи она.

Опрема укључује напртњаче, метларице за гашење пожара, цријева, млазнице, кациге и рукавице за шумске интервенције.

У оквиру активности сарадње двије организације, до садсу организовани тренинзи и обуке за управљаче заштићених подручја, затим конференције, округли столови, састанци и дискусије за различите теме о управљању заштићеним подручјем

– Сагледали смо тренутну ситуацију у систему управљања заштићеним подручијима и у комуникацији са управљачима, дефинисали смо шта је то потребно у наредном периоду. Управо се појавила потреба за тим материјално-техничким средствима, које није лако обезбједити у тим заштићеним подручијима – казала је она.

Према ријечима директора Паркова Динарида, Зорана Мрдака улога мрежне организације је да контролише заштиту подручја на свим нивоима.

Зорана Мрдак, директор мрежне организације Паркови Динарида

– Оно што је нама као Парковима Динарида важно у овом тренутку, а када причамо о заштићеним подручијима Црне Горе је да се успоставе још јачи стандарди физичке и стручне заштите, јер је то основа сваког заштићеног подручја, посебно новоустановљених. Тек тада можемо да говоримо о развоју туристичких потенцијала – наводи он.

Директор Агенције за развој и заштиту Орјена, Ђорђе Станојловић истиче да ће донирана опрема бити од великог значаја у ванредним ситуацијама.

Ђорђе Станојловић, директор Агенције за развој и заштиту Орјена

– Ово је почетак добре праксе у оквиру које ћемо заштитарску службу додатно оспособити и обезбједити са великом количином заштитне опреме, како што се тиче редовног одржавања парка природе, тако и реаговања у ванредним ситуацијама, које су непредвидиве и у сваком моменту морамо бити спремни да реагујемо – истакао је Станојловић.

Мрежа заштићених подручја Паркови Динарида основана је прије девет година, на иницијативу заштићених подручја осам држава динарског лука, односно Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Србије, Сјеверне Македоније и Албаније. Парк природе Орјен члан је Мреже од 2017. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here