Отворено писмо Влади: Без Болнице и Института Црна Гора остаје без здравственог туризма

Са састaнка подршке у борби за спас Болнице Мељине и Института „Др Симо Милошевић“, који су одржали представници локалне управе, Туристичке организације и туристичке привреде Влади Црне Горе упућено је отворено писмо.

– Полазећи од чињенице да туризам представља стратешку привредну грану Црне Горе, као и тога да је један од основних предуслова за његов развој адекватно остваривање здравствене заштите за све који бораве на територији једне општине, туристички привредници Херцег Новог снажно подржавају борбу за спас Болнице у Мељинама и Института „Др Симо Милошевић” у Игалу и апелују на Владу Црне Горе да сачува ове установе у капацитету који је адекватан за грађане и грађанке Херцег Новог и све госте града.

Без Болнице у Мељинама и Института „Др Симо Милошевић” Херцег Нови остаје без секундарне здравствене заштите и услова за даљи развој, а Црна Гора без центра и окоснице здравственог туризма, који је препознат као државни интерес. Болница представља услов за рад једине бање у Црној Гори, као и за развој комплетне туристичке привреде у нашем граду.

Владиним Програмом развоја здравственог туризма Црне Горе од 2021. до 2023. године, Институт и Болница препознати су међу носиоцима потенцијала који Црна Гора има у медицинском туризму.

Нажалост, данас свједочимо борби за спас тих установа која је на новским улицама окупила запослене и бројне грађане – запослени у Болници због незадовољства начином на који се обавља прелазак ове установе у систем јавног здравства, а радници Института како би позвали државу да почне домаћински да се односи према својој имовини и не дозволи приватизацију.

Херцег Новом је неопходна болница која може током цијеле године да обезбиједи секундарну здравствену заштиту за око 30 хиљада грађана, као и за више десетина хиљада туриста, те да буде ослонац Институту Игало у случају потребе за хитним лијечењем њихових пацијената.

Ако посјетиоцима Херцег Новог не можемо обезбиједити секундарну здравствену заштиту, не можемо рачунати на раст посјете и даље јачање хотелских капацитета. Да не помињемо утицај који би гашење Болнице имало на квалитет живота свих нас у Херцег Новом, због чињенице да путовање до болнице, које би трајало најмање 40 минута до сат времена дуже него сад, може чинити разлику између живота и смрти. 

У случају да Херцег Нови остане без адекватне болнице, имали бисмо ситуацију да током периода када је у граду највећи број посјетилаца, а самим тим и највећа потреба за секундарном здравственом заштитом, пут до најближе болнице може да траје сатима. Поставља се питање колико ће у таквим околностима наш град бити сигурна и безбједна дестинација за боравак, а самим тим и за пословање туристичке привреде и даља улагања у развој најзначајније привредне гране.

Обезбјеђивање адекватног лијечења и здравствене заштите за сваког појединца у Херцег Новом питање је у чијем рјешавању не смије бити мјеста за личне интересе, политичка надгорњавања и одуговлачење, већ само за хитно рјешавање проблема и договор који ће бити у најбољем интересу државе, града и запослених у овим установама, а самим тим и туристичке привреде и будућег развоја.

Имајући у виду све наведено, ми, доље потписани представници туристичке привреде Херцег Новог, подржавамо борбу за опстанак и унапријеђење функционисања Болнице у Мељинама и Института Игало. Апелујемо на Владу Црне Горе да хитно реагује и нађе начин да стане на крај алармантној ситуацији у којој се налазе Болница и Институт, јер је питање опстанка ових установа уједно и питање опстанка здравственог туризма и туристичке привреде – наведено је у отвореном писму Влади Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here