ОТВОРЕНА ПЦР ЛАБОРАТОРИЈА У КОТОРУ

Узорци ПЦР тестова грађана Црне Горе више неће морати да се шаљу у иностранство на анализу, већ ће моћи да се бесплатно обављају у Дому здравља Котор. Захваљујући донацији Олега Дерипаске, которски Дом здравља је добио једну од најсавременијих и најквалитетнијих лабораторија овог типа на свету, у ком ће дневно моћи да се анализира просјечно 550 тестова на коронавирус.

У новој ПЦР лабораторији, биће обрађивани узорци који пристигну из приморских мјеста, а пружаће бесплатне услуге становницима већег дијела црногорског приморја, између осталог општина Херцег Нови, Тиват, Котор, Будва и Бар, као и страним осигураницима који живе у Црној Гори.

Олег Дерипаска казао је су успијели да људима из Црне Горе обезбеде приступ најквалитетнијој дијагностичкој опреми која је једна од кључних ствари у борби против корона вируса.

-Верујем да ће ово да олакша рад свих запослених у медицинском центру у Котору“, поручио је Дерипска.

У лабораторију, осим опреме, као донација стигли су и потрошни материјали неопходни за лабораторију, специјална заштитна опрема за запослене и дезинфикациона средства.

-Црна Гора је раније имала лабораторију у овиру Института за јавно здравље Црне Горе која је била једина референтна у самој земљи. Међутим, децентрализацијом капацитета, нова лабораторија у Котору је од веома великог значаја како за целу државу тако и за сам град Котор, али и регион“, рекао је др Игор Галић.

Лиљана Кривокапић, у име самосталног синдиката здравства, додала је да овом донацијом и Дом здравља Котор и болница у Котору добијају на значају.

-Ми смо поносни на ову инвестицију, јер је Котор регионални центар за Будву, Херцег Нови, Тиват и Котор, и наши осигураници овом методом добијају много. Имамо крузере који свакодневно долазе у летњој сезони који заврше у нашим здравственим институцијама, имамо поморце чија је то основна делатност и потреба да имају ту дијагностичку процедуру, али и за наше становништво које је без обзира на то да ли имају симптоме или не, било потребно да се детектује и дијагностикује да ли болест постоји и да се приступи правом лечењу.

Директорица Директората за здравствену заштиту у Министарству здравља Мевлида Гусињац захвалила је на добијању нове опреме.

-Данас смо у Дому здравља присуствовали једној изузетно вредној донацији фондације господина Олега Дерипаске на чему се Министарство здравља захваљује јер је ово има велики значај за цело здравство у Црној Гори, поготово за приморске општине. За сада ове тестове у јавном здравству радио је само институт који је јако преоптерећен, ово ће побољшати квалитет“.

Дирктор Дома здравља у Котору др Игор Кумбуровић истакао је и да ће лабораторија имати велики значај за цео регион.

„Дом здравља Котор је прва државна установа која ће осим Института за јавно здравље имати могућност да посједује ПЦР лабораторију и дијагностику. Ово много значи за грађане Котора, за туристе који ће посјећивати нашу земљу, наше приморце, али и за цијелу земљу је ово један велики корак. Ми ћемо растеретити Институт за јавно здравље. Прво ћемо тестирати становништво Котора и Тивта, а врло брзо ћемо наставити и за читав јужни регион. Такође ћемо имати помоћ и подршку Института за јавно здравље јер ће нам послати два микробиолога да нам буду ту у испомоћи“, рекао је Кумбуровић.

Вриједност лабораторије је 340.000 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here