Отворена Међународна конференција о савременим достигнућима у науци и технологији

Друга Међународна конференција о савременим достигнућима у науци и технологији (CONFERENCE ON  ADVANCES  IN SCIENCE AND TECHNOLOGY – COAST), у организацији Факултета за менаџмент из Херцег Новог, почела је са радом синоћ у хотелу Хунгест Сан ризорт (Hungest Sun Resort) на Топлој.

Конференција је окупила око 400 учесника, научника, истраживача. Отварању су присуствовали представници Општине Херцег Нови, Туристичке организације и других структура.

Конференција  је окупила бројне представнике академске заједнице, истраживаче и научнике у циљу размјене информација, искустава и резултата истраживања о свим аспектима специјализованих и интердисциплинарних области, казала је за РТХН деканица Факултета за менаџмент проф. др Ирена Петрушић:

–  Од 31. маја до суботе, 3. јуна по други пут се организује велика међународна конференција. Са поносом могу да кажем велика, имајући у виду да смо окупили преко 400 аутора,  да имамо готово 200 радова, које третирају најразличитије области. Сама конференција је мултидиасциплинарна јер се одређени проблеми сагледавају из свих углова. Нама је драго што је велики одзив учесника, казала је др Петрушић.

Друга Међународна конференција о савременим достигнућима у науци и технологији  у организацији Факултета за менаџмент окупља велики број учесника, потврдио је продекан за наставу проф. др Никша Гргуревић:  

–  Имамо 14 коорганизатора ове године из различитих држава како Балкана , ЕУ, Русије, тако да је велики број радова, учесника из области технологије, економије, менаџмента, туризма, здравства, филозовије, психологије и других. Ријеч је о једној мултидисциплинарној конференцији, која ће захваљујући овим сусретима, кроз одговорајући зборник радова да пружи одговоре на бројна питања из различитих области, за све учеснике. Нама је посебно задовољство да на овај начин развијамо не само научну мисао, него да развијамо и конгресни туризам. Имамо велики број оних, који се враћају у  Херцег Нови и задовољство је што имамо прилику да наш град презентујемо у најбољем свјетлу да што више научника долази и ширимо сарадњу, да имамо прилику за дружење и за будуће пројекте, које се отварају из оваквих конференција, објашњава проф. др Гругуревић.

Један од панелиста Марко Јуракић из Академије за развој људских потенцијала из Загреба, говорио је о холистичком приступу у туризму и да  фокус треба бити на човјеку:

– Захваљујем се организаторима ове велике конференције. Факултет је велики партнер Вимал академије која је била организатор Конференције за развој руралног турзима и ту смо се упознали.  На овом панелу је била расправа о развоју туризма у регији. Развој људских потенцијала је  нешто што смо стављали по страни. Херцег Нови  је оличење туристичке дестинације. Гост мора да отиђе са добрим осјећајем.  Промоција је да привучемо госта да дође, али оно што треба да  им је домаћи човјек  упутио топлу добродошлицу.  У Херцег Новом то је исконски, аутентично, што треба унапредити.Трудимо се из свег гласа да кажемо да свака част новим  технологијама –  али да је   фокус на човјеку. То је  холистички приступ развоју људских потенцијала, што  никад није био потребније, него данас, када је умјетна интелигенција узела маха. Вратимо се човјеку, вратимо се себи, и од човјека долазимо до одређених резултата. Тако ћемо доћи до попуњених капацитета и бићемо у оптималној сезони, што значи да је дговоран човјек донио одлуку каквог госта и у којем тренутку желимо, оцијенио је Јуракић.

Учеснике Међународне конференције поздравио је предсједник Скупштине Општине Херцег Нови Иван Отовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here