Одобрен аванс Институту Игало у износу 600.000 еура

Влада Црне Горе је на данашњој сједници дала сагласност да Фонд за здравствено осигурање уплати аванс Институту „Др Симо Милошевић“ по основу услуга за рехабилитацију у износу од 600 000 еура.

Министар здрваља, Драгослав Шћекић, казао је да Влада по ко зна који пут показује бригу свјесни проблема које има Институт Игало.

-Неко мора да схвати и наше врло често помагање кроз авансне уплате и мора неко на терену у самом Институту да то искористи на прави начин и да се донесу кључне одлуке како би сачували Институт. У овом моменту Одбор директора и менаџмент треба да дају допринос ситуацији, ми помажемо јер нећемо дозволити да се бренд црногорски угаси. Морају и субјекти у самом Институту да дају озбиљан допринос и да се одговорно и озбиљно понашају. Користим прилику да их позовем на одговоран однос и да правовремено и тачно преносе информације јавности како се не би оно што Влада даје напоре поништавало, јер није у реду. Ми смо ту да заједно доносимо одлуку како и шта даље радити, рекао је Шћекић.

Премијер Дритан Абазовић је рекао да је ријеч о помоћи државе и да мисли да ће држава наћи рјешење да Институт буде самоодржив.

-Ово је помоћ која треба да им помогне да премосте тренутну акутну ситуацију. Након овога треба донијети одлуке које су по мом суду неминовне да буде самоодржив, да нема потребе за даљим интервенцијама. Нећемо се никад оглушити на оно што су потребе становништва. Влада и министарства чине све да се свима изађе у сусрет у складу са могућностима, казао је Абазовић.

-Ово им је финансијска инекција која не рјешава трајно проблеме већ само да се санира тренутно стање, рекао је Абазовић.

Истакао је  да треба одлучити о будућности Института, са чувањем свега што он представља, као центра за рехабилитациону дјелатност и медицинским карактером.

На сједници Владе није било ријечи о Колективном уговору запсолених у Институту који је прослијеђен прије више од двије седмице.

Иначе, рачун Института је јуче поново блокиран на 300.000 еура. Како незванично сазнајемо, половина авансног износа биће преусмјерена на судске пресуде по тужбама радника, а остатак ће подмирити исплату једне зараде.

Подсјећамо, менаџмент те установе је затражио аванс у износу од 1, 25 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here