ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СЕЉАК У КАРИКАТУРИ ЈЕЖА“ У ГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ

Изложбa „Сељак у карикатури Јежа 1935-1990″ отворена је синоћ у  градској галерији,у организацији наше установе културе и  представника Етнографског музеја из Београда.

„Јеж“ је током 90-тих имао пун живот а од тада и данас излази у много мањем обиму и резултат је групе ентузијаста која га одржава у животу. Са друге стране, лик сељака један од најчешћих у карикатури је интересантан  лако препознатљив и пријемчив, са њим се лако идентификовати, казала је др  Татјана Микулић у име Етнолошког музеја из Београда. 

-Педест и пет година које су обухваћене изложбом он је врло прецизно скенирао југословенску свакодневицу и оштре коментаре на њу. Карикатура је безвремени медиј који са нама комуницира и данас на исти начин као и  током 30-тих , 40-тих и свих наредних деценија. Посматрајући изложбу посјетиоци ће моћи да разумију колико је заправо историја карикатура и карикатура историја, казала је отварајући изложбу Микулић.

Кустос галерије „Јосип Бепо Бенковић“, Јасмина Житник, истакла је како је „изложба брижно одабрана тема којом се етнографско наслијеђе оживљава и оживотворује.

-Познато је да народну баштину чини, поред осталог, и народна ношња, у овом случају и ношња сељака. Али, сељак овдје постаје активни учесник једне средине, једног времена, представник једног погледа на свијет.“  

Изложбу у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ могуће је погледати сваког радног дана и суботом од 8:00 до 20:00 часова до 20.јула.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here