Отворена изложба Морж арт фестивала

Изложба илустрација из овогодишњег Морж арт програма, отворена је синоћ у фоајеу Дворане Парк, након чега је услиједила перформанс представа “Мајмунска посла”, настала у сарадњи глумца Матије Грабића и невладиног удружења Шкарт из Тивта.

Небојша Мандић


Како је на отварању казао организатор фестивала Морж, Небојша Мандић, на изложби су 34 рада које су радили Срђа Драговић, Мирон Милић, Игор Хофбауер, Марин Ремић, Бојана Богавац и Јована Маровић.

Ово је заиста једна импресивна ситуација и преглед онога што је најбоље што се може наћи на просторима бивше Југославије, када говоримо о алтернативној умјетности. МОРЖ управо форсира, потенцира и афирмише алтернативну и независну умјетничку сцену, а ово је треће издање – поручио је он.

Матија Грабић

Након отварања изложбе, на сцени Дворане Парк млади глумац из Тивта, Матија Грабић извео је перформанс, односно представу „Мајмунска Посла“, по мотивима приповјетке Франца Кафке.

Представа је свој живот започела као дипломски рад. Открива за РТХН млади глумац из Тивта. У старту сам мало закомпликовао са играњем, па са сјенкама и аудио-визуелним помагалима, назовимо их у глуми – штакама, јер са технолошким достигнућима, са којима смо далеко дошли, тешко је одржати човјека у театру. Назво бих ово старомодном представом, иако покушавам некако да то авангардније представим, да театар то мора да уради да би се изборио са свим оним што му данас пријети. Тако сам и ја размишљао и дошао до овога, што је, надам се, заокупирало и забавило публику – наводи он.

Јелена Иванчевић


Реализацију представе, која је премијерно изведена у оквиру тиватског фестивала Вјетра, Матији су олакшали активисти невладиног удружења Шкарт. Међу њима је била и Јелена Иванчевић.

-Преузели смо продукцију са те стране да технички погурамо цијелу ствар пошто је он све самостално то радио. Наравно, захтјева труд и напор са техничке стране да се представа још боље подигне и покаже и уз моју асистенцију успјели смо да то и скоцкамо, казала је Иванчевић.

Поставку илустрација овогодишњег МОРЖ фестивал, заинтересовани могу да виде до краја мјесеца у фоајеу Дворане Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here