Отворен Трг од ћирилице-допринос очувању културне баштине и традиције

Манифестација Трг од ћирилицe, коју организује парохија Топаљско херцегновска, под покровитељством Митрополије црногорско приморске,  отворена  је синоћ у порти цркве Светог Спаса на Топлој. Програми ће трајати до 29. августа, а одржаваће се у порти  цркве Светог Спаса на Топлој, Кући нобеловца Ива Андрића, Канли кули и на Белависти.

Трг од ћирилице ове године обиљежава више јубијела међу којима су 910 година од рођења Светог Симеона Мироточивог, 1 160 година од почетка мисије Светих Ћирила и Методија и 530 година од почетка рада Ободске књигопечатње. Владика захумско херцеговачког Димитрије, казао је на отварању манифестације да су култура и духовност природно спојени.

-Тешко је разлучити гдје почиње једно и гдје се завршава друго, тако да је овај културно духовни програм  Трга од ћирилице за сваку похвалу. Радостан сам што сам ту и што могу, као потпуно незаслужан да уђем у то предање наших светих предака. Да уђем у предање, Митрополита Амфилохија који се трудио око укупног живота ове Митрополије. На правим основама је то засновао и садио то сјеме јеванђелске ријечи, казао је владика Димитрије.  

Предсједник Општине Стеван Катић казао је да у Херцег Новом има више фестивала који обиљежавају јубилеје или славе вишедеценијско постојање, а међу њима је и Трг од ћирилице.

-Јубилеји су важни, подсјећају нас да истрајавамо, да смо бирали прави начин или пут којим усмјеравамо развој културе, очување традиције. На том путу је јединствена манифестација као што је Трг од ћирилице. Десет година ова светковина окупља људе од вјере и у вјери, духовнике, историчаре, књижевнике, умјетнике и сабира их око ћирилице, око традиције, вјере, духовности… Окупити људе такве мудрости велики је допринос развоју културе у граду, очувању културне баштине и традиције, а Трг од ћирилице то дарује Херцег Новом, казао је Катић.

Трг од ћирилице обиљежава велики јубилеј  – 1 160 година од почетка мисије Светих Ћирила и Методија, додао је Катић.

-Замислите колико је велико и поносно бити дио народа којем корјен писмености почиње стотинама година прије него што су неке цивилизације уопште настале или биле откривене. То је оно што треба да буде наша велика предност и мотив да ћирилично писмо које је тада зачето и почело да се користи очувамо и преносимо даље на будуће генерације. Јер као што рече Стефан Немања, коме је такође посвећен дио програма овогодишњег Трга од ћирилице – „Народ који изгуби своје ријечи престаје бити народ“.

Након свечаног отварања услиједио је концерт „Изнад Истока и Запада“ Љубомирa Манасијевићa и лирског сопрана Зорице Белић из Новог Сада, са гостима у пратњи чланова оркестра за рану музику из Београда „Ренесанс“.

Вечерас на Тргу од ћирилиће, програм „С љубављу о Десанки“,  у кући нобеловца Ива Андрића. Говориће др Светлана Шеатовић из Београда, професор др Горан Радоњић из Подгорице, пјесникиња Милица Краљ. Почетак је у 21 час.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here