Отварањем изложбе почели програми прославе стотину година КСС Херцег Нови

Отварањем документарно-илустративне изложбе „Вијек и по Надежде Петровић – хероина кичице, хуманости и родољубља”, синоћ у галерији „Јосип Бепо Бековић”, почела је тродневна светковина прославе стотину година постојања Кола српских сестара Херцег Нови и 120 година од оснивања првог КСС у Београду.

Изложбу је отворио потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур који је КСС Херцег Нови честитао велики и значајан јубилеј, јер трајати стотину година потврђује да је истрајност у њиховој хуманој мисији била вођена истинском жељом и из чистог срца.

-Општина Херцег Нови цијени вашу мисију и бригу о најосјетљивијим групама друштва, због чега Коло сматрамо нашим важним партнером на пољу укупног друштвеног дјеловања. Показале сте да заједништвом побјеђујете све изазове, па чак и оне гдје директно излажете свој живот опасности. У исто заједништво и ми вјерујемо, зато ће нам бити част да и у наредном периоду, као и до сада, Општина Херцег Нови буде ваша подршка у раду и остваривању ваше мисије, поручио је Мустур.

Истакао је да је посебна част што обиљежавање јубилеја почиње изложбом цијењене сликарке, хуманитарке и хероине Надежде Петровић.

-Тиме Херцег Нови, који је између осталог и град културе, стаје раме уз раме са осталим градовима који су имали прилику да својим суграђанима прикажу ову документарно-илустративну изложбу. Још је значајније јер се и прослава јубилеја и отварање изложбе дешавају у октобру, мјесецу у којем прослављамо Дан ослобођења Херцег Новог, казао је Мустур.

Надежда Петровић је најзначајнија српска сликарка с краја 19. и почетка 20. вијека и једна од оснивача првог КСС у Београду. Сматрала је да умјетност није луксуз и да умјетници морају бити културни „апостоли” који рашчишћавају незнање и васпитавају публику. Ауторка изложбе је историчарка умјетности Мирјана Рацковић из Умјетничке галерије „Надежда Петровић” Чачак, која је подсјетила на хуманитарни, умјетнички и родољубиви начин живота славне умјетнице, која је сликарско умјеће усавршавала у Минхену.

-Надежда Петровић је сликарка, фотографкиња, организаторка југословенских изложби, али и прве ликовне колоније на Балкану, ликовна критичарка, новински извјештач, колекционарка етнографских предмета, хуманитарна активисткиња, борац за истину слободу и социјалну правду, добровољна болничарка и неуморна путница која је прије 120 година стигла у скоро све области у којима је живио наш народ, са жељом да подигне свијест о потреби превазилажења традиционализма и предрасуда, да несебично помогне гдје год је било потребе. Њено сликарство припада савременим, европским стиловима као што су експресионизам и импресионизам, али што се тиче тематике она је скоро искључиво национални сликар, казала је Рацковић и додала да су се програмима обиљежавања 150 година од рођења Надежде Петровић придружиле важне установе из региона, међу којима је и КСС Херцег Нови и галерија „Јосип Бепо Бенковић”.

Поставку изложбе у новској галерији уредила је кустос Јасмина Житник.

-Можда је поставка мало необична, али то је из разлога што смо ишли траговима великог Томислава Шоле у смислу модерне музеологије. Зато се није поштовао хронолошки слијед већ кружни ток, а највише због тога што се вјерује да тамо гдје има смрти, ту је и живот. По том принципу, колико год ми волимо, мислимо, памтимо Надежду Петровић, она је жива и ту је са нама, казала је Житник.

Отварању изложбе присуствовали су и конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, предсједница КСС Херцег Нови Драгица Спаић, предсједница Сабора Кола српских сестара Сенка Дурутовић, као и многобројне чланице новског и осталих Кола из Црне Горе, Србије, Републике Српске.

Поводом обиљежавања јубилеја Кола српских сестара Херцег Нови, вечерас ће у 18:00 сати у дворани Парк бити уприличена свечана академија „Путем милосрђа, родољубља и традиције“ у оквиру које ће бити представљена монографија КСС Херцег Нови.  Говориће аутор Небојша Рашо и уредник протојереј Шпиро Живковић, а у умјетничком програму наступиће Милица Досковић, Данка Стојиљковић, Новица Зечевић, Ђуро Познановић и Душан Тадић.

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here