Освјетљавање Меноре поводом празника Хануке на платоу испред Општине

Менору поводом празника Свјетлости – Хануке освијетлиће врховни Рабин Црне Горе Ари Еделкопф, на Тргу Маршала Тита, односно платоу испред зграде Општине, сутра, 22. децембра, у 16 сати.

Програм укључује званичну церемонију освјетљавања, музику уживо, као и традиционалне кошерне посластице, саопштено је Вјерске заједнице Јевреја Црне Горе.

– Обичај постављања великих Менора на јавним мјестима у вријеме Хануке у пријестоницама и главним градовима широм свијета, је традиција коју је отпочела глобална међународна организација Хабад Лубавич (Chabad Lubavitch) предвођена Рабином Менахем Мендељ Шнерсон-ом. Шефови држава, премијери, градоначелници и други високи званиници по цијелом свијету придружују се церомонији освјетљавања Меноре за Хануку –  наведено је у саопштењу.

Менора је у Црној Гори први пут постављена у Подгорици 2018. године, на Тргу Независности, гдје је била свих наредних година укључујући и прошлу, када ју је Вјерска заједница Јевреја Црне Горе поставила поред Сат Куле.

Ове године заједно са централним догађајем у Подгорици, скоро у сваком граду Црне Горе, свакодневно ће се одржавати ханукални догађаји за све становнике, уз учешће Јевреја тих градова, њихових пријатеља као и званичника града.

Ханука, јеврејски празник светлости, један од најрадоснијих празника, симбол наде и чуда, ове године почео је у недељу, 18. децембра и траје наредних осам дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here