Оставку у Савјету ФФХН-МФФ најавила и Гордана Поробић Крцуновић

Након што је Министарство културе и медија смјенило Радисава Јеврића и Александру Божовић из Савјета Филмског фестивала Херцег Нови, оставку је поред предсједника Савјета Николе Вукчевића, најавила и Гордана Поробић Крцуновић, чланица Савјета испред Општине Херцег Нови и пословна директорица Фестивала.

У знак солидарности због смјене чланова савјета ФФ Херцег Нови оставку је након завршетка јубиларног, 35. Фестивала, најавила и Гордана Поробић Крцуновић, која је пету годину на функцији пословног директора.

-Министарка културе и просвјете се позива на професионалност и то је аргумент за актуелно кадрирање у ресору за културу. Сматрам да је та одлука крајње непрофесионална , управо зато што је одлука о смјењивању донијета у јеку организације Филмског фестивала. Министарка није имала у виду, прије свега, значај овог фестивала који има статус фестивала од посебног значаја за кулуру Црне Горе. Ове године обиљежавамо и два јубилеја, 35 година фестивала и 100 година биоскопске културе у Херцег Новом. Одлучила сам да овај фестивал водим до краја, након чега подносим оставку, прије свега из моралних разлога и наравно морам да се солидаришем са стручњацима који су били чланови Савјета и који су разријешени у јеку организације фестивала, казала је Поробић Крцуновић.

Доскорашњи члан Савјета Филмског фестивала Радисав Јеврић за РТХН каже да није добио писано рјешење о смјени из савјета Филмског фестивала али да је Споразумом између општине Херцег Нови и Министасртва културе и медија, између осталог, дефинисано да мандат члановима Савјета траје четири године.

– По мом сазнању Министарство се позива на одређени меморандум који је потписан ове године, а нема датума, што бих посебно апострофирао. Волио бих да сазнам од надлежних служби у Херцег Новом којег датума је потписано. Имам незваничну информацију да је општина Херцег Нови прошле недеље потписала „свој меморандум“. Можда звучи фасцинантно меморандум, а заправо се ради о Споразуму који се потписује сваке године, а тиче се финансирања. Немам сазнања да ли је промјењен Споразум ресорног министарства и Општине Херцег Нови. Уколико јесте, мислим да је дужност Општине да о томе обавијесте чланове Савјета, то су елементарне ствари, наводи Јеврић.

Савјет ФФ се састоји од пет чланова, од којих три делегира Министарство културе и медија, а два Општина Херцег Нови. Замбелић Пиштало информише да нису мијењали представнике у Савјету, те су и ове године чланови Гордана Поробић Крцуновић и Војислав Војо Килибарда.

– Морам да укажем на податак да смо са господином Јеврићем и госпођом Божовић имали изузетниу сарадњу. Вјерујем да је сарадња могла бити настављена и до самог краја фестивала, међутим напомињем да општина Херцег Нови нема права да утиче на избор представника од стране Министарства, јер је самим меморандумом назначено да три поредставника делегира ресорно министарство, а два наша Општина, казала је она.

Замбелић Пиштало појашњава и разлоге помјерања датума одржавања Фестивала и истиче да то није била насумична одлука.

-Одлука је донесена у сагласности свих оних који су препознали интерес о доношењу те одлуке. Да ли је исправна или не вријеме ће показати. Носили смо се мишљу да Филмски фестивал позиционирамо да нам се омогући додатни простор да град буде видљив у контексту свих фестивала који се дешавају у региону, закључила је Замбелић Пиштало.

Министарство културе и медија, како наводе у саопштењу, у сарадњи са Општином Херцег Нови, закључило је Меморандум о сарадњи за реализацији Филмског фестивала у 2022. години. Меморандумом се поред финансијске подршке за организацију 35. јубиларног издања Фестивала у највећем износу финансирања до сада од 105.000 еура, именује и нови Савјет Фестивала. Меморандумом о сарадњи именована су, поред Николе Вукчевића, два нова члана Савјета, који ће замијенити Радисава Јеврића и Александру Божовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here