Катић: Сезона добра, требало би системски рјешавати проблеме

Туристичка сезона у ЦГ је коректна и успјешна оцијењено је на Одбору за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање „Изазови – туристичка сезона 2022. године“ . Према подацима НТО од туристичке и боравишне таксе и чланског доприноса закључно са јулом је наплаћено 1. 590.000 еура.

Комненовић, Јокић, Катић

Састанку, који је водио посланик Драган Краповић, су присуствовали предсједници приморских општина међу којима и предсједник Општине Стеван Катић. Представници приморских општина су указали на потребу децентрализације, посебно када је ријеч о зони морског добра, те да уско сарађују са Владом по питању планирања простора.

Новом законодавном иницијативом, посебно када је ријеч о Закону о туризму и угоститељству, Закону о туристичким организацијама и Закону о странцима, уз заједнички рад, могуће је унаприједити туристичку понуду Црне Горе, један је од закључака данашњег састанка.
Скоро пет сати разговорано је о припреми туристичке сезоне, показатељима успјешности сезоне у односу на прошлогодишњу, као и о питањима контроле буке, одлагања отпада, привремених локација и саобраћаја.

Горан Ђуровић

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић казао је да у ЦГ према последњим подацима од 28. јула борави 171. 344 туриста што је за 2,4 % више у односу на 2021. и 12, 5 мање од 2019.
-Имали смо кашњење шпица сезоне у јулу. Сада биљежимо непрегледне колоне аутомобила и велики прилив туриста. Вјерујем да ће август бити пун и да ће надокнадити то што је каснио шпиц. Ако нас послужи вријеме и ситуација са короном очекујем и добру постсезону, казао је Ђуровић.
Директорица НТО Ана Марковић Трипковић истакала је да је закључно са јулом наплаћено милион и 590 хиљада намјенских прихода.
-То су приходи од боравишне таксе, туристичке таксе и чланског доприноса. То је најмјеродавнији податак реализације туристичке сезоне са којим располажемо. То је 25 % више у односу на исти период 2021. и скоро исти као 2019. Најважнија је наплата боравишне таксе која износи 768 хиљада и представља раст 46% у односу на 2021. , односо реализација од 89 % у односу на 2019. Ови подаци охрабрују, казала је Марковић Трипковић.
Младен Микијељ казао је да су Буџетом 80 % средстава опредјелили на реализацију инфраструктурних пројеката јер само тако можемо унаприједити простор у зони Морског добра.
Предсједник Општине Стеван Катић казао је да се годинама понавља гужва у саобраћају и да више на овај начин градови у Боки не могу да дочекују туристе.

Стеван Катић


-Инфраструктура је нешто што се мора радити и мора се донијети коначна одлука да ли идемо на коридор Јадранско јонск , да ли идемо на брзу цесту заобилазницу изнад Боке Которске јер не можемо на магистрали која је направљена 60. година прошлог вијека и данас дочекивати много већи број туриста него тада, казао је Катић.
У Херцег Новом је, током два претходна мјесеца, регистровано 86.538, око 3% више у односу на 2021. годину, казао је Катић.
-У поређењу са 2019. то је на нивоу од 83 %. Оптимиста сам да можемо очекивати 90 % у односу на 2019. годину. Треба квалитетније и боље радити. Значајан раст гостију биљежимо из региона, као и Западне Европе.
Катић је поновио да Херцег Нови има огроман проблем са здравственим туризмом и навео примјере болнице Мељине, Института Игало и Хитне помоћи и поручио да се ситуација мора мијењати. Казао је да је неопходно мијењати и систем заштите, али да се не чека наредна сезона да се интегришу гранични прелази на Зупцима јер су, како је рекао, сви протоколи потписани.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here