Орјенски маратон и обиљежавање 90 година од оснивања ПК „Субра“

Отварањем изложбе архивске фотографије из фундуса Планинарског клуба Субра, у Дома за Вратом почиње тродневни програм обиљежавањa великог јубилеја 90 година постојања.

Вечерас у 21 сат под отвореним небом биће организована презентаација „Вода у кршу, вјеровања и ритуали“ Жељка Старчевића, савјетника за културна добра Парка природе Орјен.

У суботу 28.маја у 9 сати  биће одржан Орјенски маратон на траси дугој 14 км. Нема такмичарски карактер и прелази се организовано, уобичајеним планинарским ритмом, уз вођење планинарских водича и причу о занимљивостима које се обилазе: Караула Граб, Житни до, Симова пећина, јама Извод, Змајево ждријело, Субрина капија, врх Субре (1689 м), Вилино Гувно, Субрини платои и Каменска раван. Тура траје 7-8 сати (14 км) и погодна је за средње спремне планинаре, уз напомену да добар дио трасе пролази атрактивним, али и теже проходним и изразито кршевитим тереном. У 17 сати је додјела учесничких диплома „Орјенског планинарског маратона“, као и презентација опреме клуба за вертикалне спортове, са могућношћу испробавања на оближњем полигону. У 18 сати почиње заједничка вечера, затим вече посвећено јубилеју-90 година постојања , а говориће Никола Брајовић, члан УО клуба, уз занимљивости из историјата „Субре“ и презентацију. Трајење: пола сата. Након свечаног дијела слиједи дружење уз логорску ватру.

У недељу 29.маја предвиђена је планинска трка отвореног типа. Такмичарски бројеви се преузимају на дан трке од 09 до 09:30 , док је у 10 сати старт трке „Орјенско срце“. Траса је дугачка 5 490 метара, са 299 метара укупног успона и исто толико укупног силаска. Трка је намјењена за особе које се баве планинским трчањем и сличним спортским дисциплинама. У 12 сати је додјела учесничких диплома, као и диплома и медаља и најбољима. Након свечаности слиједи заједнички ручак.

Биће организована и пјешачка тура Орјенско уз пратњу планинарских водича и причу о локалитетима куда се пролази: Житни до, Ледена јама, Гротљавица, Дубоки до и Каменска раван. Хикинг варијанта намјењена је најширим слојевима. Пролазак траје око три сата.

Ива Вериго, чланица УО ПК „Субра“ за најмлађе организоваће радионицу на терену „Крупне шумске шапе“.

У 14 х предвиђена је додјела учесничких диплома за рекреативце и дјецу, те презентација опреме клуба за вертикалне спортове, са могућношћу испробавања на оближњем полигону (Радовића греда).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here