Општина Херцег Нови: Влада ЦГ да уступи управљање палатом Буровина

Буровина

Општина Херцег Нови поново је упутила иницијативу да јој Министарство просвјете, науке и иновација уступи на коришћење Палату Буровина. Циљ је да Општина управља овом зградом, како би се реновирала, а потом и одредила намјена за институције културе, Херцегновском позоришту и Музичкој школи.

Како је за РТХН казао предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, проблем са зградом Буровина, датира још прије 30 година, али је ескалирао када је дошло до исељења Херцегновског позоришта прије 10 година.

Стеван Катић

– Након што је исељено Херцегновско позориште из палате Буровина, некада култног мјеста окупљања умјетника свих области, посебно када је у питању позоришна,односно, филмска умјетност – до данас, нема значајних помака у рјешавању ситуације у којој се налази ова грађевина. Зграда је све више пропадала, ништа се није улагало и представља опасност од урушавања, оцјењује Катић.

Катић указује да зграда представља проблем и због окуљања бескућника, што све скупа не одаје лијепу слику у центру града.

– Општина је и прије двије године покренула иницијативу да се заједнички уђе у рјешавање овог проблема, с обзиром да је титулар зграде Министарство просвјете, преко Музичке школе. Ти субјекти су уписани у власнички лист, тако да је Општина покренула ту процедуру, да се ова зграда да на коришћење или управљање Општини Херцег Нови, гдје би се кроз заједнички аранжман користила са Музичком школом. Зграду би користиле и остале институције културе, између осталог, Херцегновско позориште. Затражено је од ресорног министарства да да на управљање Општини ово култно здање, објашњава Катић.

Он указује да ће Општина обавити потпуну реконструкцију, што није једноставно, с обзиром на конструкцију зграде, међуспратове, фасаде…

– Како је палата Буровина под Управом за заштиту културних добара, затражено је да се испитају конзерваторски услови, у циљу припреме  комплетне пројектне документације и да се уђе у реализацију пројекта.  Оптимиста сам да ће се брзо ријешити,очекује Катић.

У завршној фази су неке процедуре.

– Министарство просјвете је препознало овај проблем и ускоро би требало да се нађе пред Владом ЦГ, како би се имовински ријешило питање коришћења, чиме би имали основ да уђемо у реализацију пројекта, да средимо зграду и доведемо је у ред, како заслужује центар Херцег Новог, наводи Катић.

Подсјећа да су покренули санацију и осталих руинираних зграде и задужбина у граду. При крају је израда пројектне документације задужбине Лакетић – Ђуровић – Бошковић школе на Србини, сређује  се у старом граду задужбинска зграда Мусић, а ускоро очекују рјешења за некадашњи хотел Рудник и хотел Топола. Главни проблем су неријешени имовинско – правни односи.

1 COMMENT

  1. Palata je po definiciji: „raskošna gradska rezidencija vladara feudalaca, plemića, ili danas predsjednika država, koja je dobila ime po rimskoj carskoj palati na Palatinu. Ponekad sinonim za tipološki slični dvorac (kao Buckinghamska palača u Londonu) i velike moderne građevine (Palata Ujedinjenih naroda u New Yorku).“
    Po kakvim se to parametrima ova zgrada može nazvati palatom, a da to ne bude pod navodnim znacima? Jeste da je datum prvi april dosta blizu, ali je naziv palata za ovu nakaradnu masu malterisanog kamena u stilu burleski Monti Pajtona. Postoji li neki kapacitet u domenu arhitekture da to objasni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here