ОПШТИНА ХЕРЦЕГ НОВИ УЧЕСТВУЈЕ У ПРОЈЕКТУ У ОБЛАСТИ ОМЛАДИНСКЕ ПОЛИТИКЕ

Општине Херцег Нови, Kотор, Тиват и Будва одабране су за учешће у Регионалном програму локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), који спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP).

Четири општине пријавиле су се као Klaster Coastal Mattes за учешће у овом регионалном програму, а предвиђена средства локалне самоуправе ће искористити у циљу јачања омладинске политике.

Средства су намијењена програмима неформалног образовања, подстицање волонтеризма код младих, успостављање иноватнивних програма подршке запошљавања младих и подршка квалитетном провођењу слободног времена.

Према ријечима Секретарке за културу и образовање Општине Херцег Нови, Ане Замбелић Пиштало, ради се о још једном пројекту који ће омогућити јачање омладинске политике у нашем граду, а која ће се огледати кроз више сегмената дјеловања и квалитетну сарадњу са сусједним општинама и невладиним организацијама.

Она је подсјетила да је Општина Херцег Нови учесник два међународна пројекта из области омладинске политике чија реализација је одложена због актуелне епидемиолошке ситуације са Ковид 19. То су пројекти European Youth Empowerment – Festivals  (EYE) и European Volunteering Engagement Network (EVEN) чији је главни циљ јачање грађанског активизма кроз промовисање волонтеризма.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану спроводи се од 1. фебруара 2017. године, са циљем јачања партнерства између јединица локалне самоуправе и невладиних организација,  кроз изградњу и ширење транспарентног приступа финансирања НВО из буџета локалних самоуправа, а све са сврхом рјешавања потреба становништва у заједницама.

Пројекат се надовезује на резултате и добре праксе вишегодишње пројектне интервенције у БиХ, пројекта Јачања локалне демократије.

Укупна вриједност пројекта је 10 милиона еура, а финансира га Европска унија из Програма подршке цивилном друштву, у износу од 8,5 милиона еура, док ће остатак суфинансирати UNDP канцеларије које дјелују на Западном Балкану и партнерске јединице локалне самоуправе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here